Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
En kladdkaka toppad med chokladgrädde med daimkross, choklad och krossad daim. Allt hemmagjort och allergianpassat förstås.
Du behöver:
kladdkakan
- 2,5 dl socker
- 50g rumsvarmt mjölkfritt margarin
- 1,5 dl vätska (jag föredrar kokosmjölk)
- 4 msk kakao
- ca. 3 dl mjölblandning (exempelvis 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl/hirsmjöl och 1dl majsstärkelse men går att variera oändligt, ett alternativ är enbart bovetemjöl)
- 1/2 tsk xanthangummi (kan uteslutas)
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 3 krm bakpulver
- något att smöra och bröa en form med, mjölkfritt margarin och kakao exempelvis
Chokladgrädden
- 1/2 dl socker
- 1/2 dl kokosmjölk eller annan valfri växtdryck (alternativ vatten)
- 2 dl vispbar vegansk grädde, till denna föreslår jag tveklöst Schlagfix sötade på tetra eller annan vegansk grädde som ni tål fungerar
- 2 tsk majsstärkelse
- 1 tsk agar agar pulver (alternativt 3-4 gelatinblad om du inte vill ha det veganskt)
- 1 nypa salt
- 4-5 msk kakaopulver
Falsk daim (1/3 blandad i chokladgrädden och 2/3 att toppa tårtan med)
- 1 dl Kokosmjölk -ren, asiatisk och tillsatsfri
- 1 dl Ljus sirap
- 1 dl Strösocker
- någon nypa salt
- Mjölkfri choklad att doppa i/pensla med (ca. 100-150g)
- 200g mjölkfri choklad att toppa tårtan med
Gör så här:
- Börja med daimen.
- Blanda alla ingredienser förutom chokladen och koka upp. Låt puttra (håll koll så det inte kokar över) -koka tills ca 145-150 grader i temp (lite varmare än vanligt just för denna som sen ska blandas i grädden)
- Häll upp (försiktig så du inte bränner dig) på bakplåtspappersklädd plåt och bred ut tunt, lås svalna helt
- Smält chokladen och bred ut på daimen, låt svalna (kyl helst) igen
- Nu kan du göra kladdkakan
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör ihop socker och margarin med vätskan
- Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dom sen till vätskan, sikta gärna
- Blanda ordentligt till en homogen smet
- Häll ner smeten i en smörad och bröad form
- Dra smeten verkligen ända ut i kanterna, slickepott är bra för detta -det som detta gör är att kakan reser sig mer jämnt och blir jämnhög över hela kakan (blir snyggare sen med toppingen)
- Grädda i ca 35 minuter
- Låt kladdkakan svalna innan du toppar
- Dags för grädden.
- Vispa samman kokosmjölk, socker, salt, agar (om du väljer att använda gelatin lägger du den istället i blöt) och majsstärkelse och koka upp tills tjocknad
- Ta av och låt svalna (om du använder gelatin tillsätter du den urkramad och blandar i direkt efter att du tagit av från plattan, så att gelatinet smälter)
- Vispa grädden hårt
- Tillsätt kakao (sikta gärna) under vispning
- Tillsätt också den avsvalnade kokosmjölksblandningen lite i taget
- Nu hackar du upp daimen, vänd ner 1/3 i grädden och toppa kakan. Kyl!
- Smält chokladen för topping över vattenbad eller i mikro (men rör om ofta och se till så att det inte bränns)
- När chokladen svalnat, toppa kakan och kanter.
- Sist strör du över resten av daimen
- Kyl för att stelna
- Servera