Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter/mandel bl.a.

Med inspiration från veganska bakdrottningen Frida på Fridas vegobak har jag tagit fram en allergianpassad variant på hennes recept som du hittar HÄR.

Du behöver:

Kladdkakan

  • 2,5 dl socker
  • 50g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl vätska (jag föredrar kokosmjölk)
  • 4 msk kakao
  • ca. 3 dl mjölblandning (exempelvis 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl/hirsmjöl och 1dl majsstärkelse men går att variera)
  • 1/2 tsk xanthangummi (kan uteslutas)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3 krm bakpulver

Arrackfyllningen

  • 100 gram mjölkfritt margarin
  • 3-4 dl florsocker, beroende på vilken stärkelse florsockret innehåller eller om du använder en utan stärkelse
  • 3 msk kakao
  • 2 msk kokosgrädde
  • Arraksarom efter tycke
  • Ev någon droppe romarom (man kan även byta ut 1 msk kokosgrädde mot rom om det är för vuxna) eller mandelarom också

Köpt eller hemmagjord sockerpasta (med lite mandelarom i) att toppa med (Eller marsipanlock om ni tål det)

Smält choklad att toppa med, jag dekorerar även sidorna och då gick det åt ca 80g

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Börja med kladdkakan. Rör ihop socker och margarin med vätskan
  3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dom sen till vätskan, sikta gärna
  4. Blanda ordentligt till en homogen smet
  5. Häll ner smeten i en smörad och bröad form (jag penslar med olja och bröar med kakaopulver i det här fallet)
  6. Dra smeten verkligen ända ut i kanterna, slickepott är bra för detta -det som detta gör är att kakan reser sig mer jämnt och blir jämnhög över hela kakan (blir snyggare sen med toppingen)
  7. Grädda i ca 35 minuter
  8. Låt kladdkakan svalna innan du toppar
  9. Nu är det dags för fyllningen.
  10. Smält margarinet precis, ska inte stormkoka
  11. Sikta i kakao och 3 dl florsocker och vispa ihop
  12. Tillsätt kokosmjölken och arracksaromen, smaka av tills du är nöjd med smaken (jag kör mycket ?) och har även i någon droppe mandelarom ?
  13. Fyllningen ska vara en trögflytande chokladkräm, känns den för flytande kan du tillsätta den sista decilitern av florsocker
  14. Häll ut över kakan och bred ut
  15. Kyl så det stelnar
  16. Toppa med tunt kavlad sockerpasta (Gärna lätt smaksatt med mandelarom) eller med marsipanlock om du tål det
  17. Ringla över och bred sidorna med smält choklad och kul igen
  18. Sen är det bara att servera