saffranspaj

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ibland när jag ligger och inte kan somna. Då ligger jag och funderar ut recept. Eller… egentligen kommer idéerna bara. Det här är en sådan. En fantasi som blev sann, och den var PRECIS så god som jag hade hoppats.

Saffranskaka gifter sig med mazarin och får lite apelsinbäbisar =) . Här är resultatet.

Du behöver:

Till pajskalet:

  • 100g mjölkfritt margarin
  • 3dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 0,5dl socker
  • 2-3tsk kallt vatten (men beror på vilken sort av mjöl så häll i lite i taget)

Till fyllningen:

  • 1,5dl solrosfrön (alternativt pumpafrön eller andra som tåls)
  • 1,5dl kokosflakes, föredrar dom över kokosflingor men det bör också gå bra (alternativt mer solrosfrön)
  • 1,5dl kanderade apelsinskal -hemmagjorda är helt klart godast men du kan också köpa (var bara observant på innehållet) Till fyllningen, använd kanderade skal som INTE sockrats (utanpå). (HÄR finns ett recept på hur du gör egna -2 apelsiner ger ca 1,5dl färdig mängd (obs att du även ska ha lite till dekoration så gör lite mer -går att spara)
  • 100g mjölkfritt margarin (rumstemperatur -mjukt)
  • 0,75dl florsocker
  • 1,5dl kokosmjölk (eller vatten alternativt valfri växtdryck)
  • 0,75dl kokosmjöl (alternativt annan något grövre mjölsort)
  • 0,75 majsstärkelse
  • 1tsk bakpulver
  • Vatten till att blöta upp fröna
  • Bittermandelarom (ca 2 krm) -går att utesluta
  • 1,5 kuvert saffran

Till glasyren:

  • 2dl florsocker
  • ca 3msk saft från apelsin (men beror på vilken sort av florsocker så häll i lite i taget)

Dekoration:

  • 1-2msk kanderade apelsinskal som sockrats

 

kanderadapelsin       saffranspaj2

Gör så här:

  1. Börja med att lägga frön i blöt. Lägg dom i en bunke och täck dom helt med vatten. Låt stå
  2. Nu gör man pajdegen
  3. Blanda alla torra ingredienser till pajskalet i en bunke
  4. Tillsätt margarinet och hacka antingen med träslev eller med hjälp av matberedare eller nyp snabbt ihop till en grynig massa
  5. Tillsätt nu vattnet lite i taget medan du snabbt försöker arbeta samman till en smidig deg (behovet av mängden vatten beror lite på mjölsorterna)
  6. Plasta in degen och lägg i kylen medan du gör fyllningen
  7. Sätt ugnen på 175grader
  8. Häll av frön (lite av vattnet kommer att förbli i blandningen och det är bra så)
  9. Använd nu en mixer för att få ihop fyllningen
  10. Smält margarinet, ta av från plattan
  11. Tillsätt saffranet i det varma margarinet, rör ut och ställ sedan åt sidan
  12. Kör dom lätt blöta fröna tillsammans med kokosflakes, apelsinskalen, bittermandelaromen och kokosmjölken till en grynig massa
  13. Tillsätt margarin-/saffranblandningen och mixa vidare, smeten ska bli jämn och bara lätt grynig (ganska len)
  14. Tillsätt florsockret och mixa ytterligare, nu ska det verkligen börjat bli en len massa
  15. Blanda samman resterande torra ingredienser (mjöl, xanthan, bakpulver) i egen bunke
  16. Rör med hjälp av slev ihop dom torra ingredienserna med den lena massan
  17. Ta ut degen ur kylen
  18. Kavla ut på lätt mjölat bakbord till ca 3mm tjocklek (jag använder majsstärkelse som mjöl här) -tar hjälp av ett bakplåtspapper att kavla på så degen inte fastnar i bordet
  19. Skär ut en cirkel som passar till pajformen
  20. Lägg pajdeg i formen
  21. Skär ev. bort överblivna kanter
  22. Lägg i fyllningen
  23. Använd en oljad sked eller slickepott för att verkligen jämna ut smeten i formen (släta till ordentligt)
  24. Grädda mitt i ugnen i ca 30minuter (ytan börjar bli gyllenbrun men ska inte bli mer än så)
  25. Ta ut
  26. Du kan ev. behöva platta till fyllningen lite om den rest sig ojämnt
  27. Låt kakan svalna
  28. Blanda florsocker med saften (lite  i taget då behov av mängden vatten beror på typ av florsocker) tills jämn blandning
  29. Häll ut i mitten på kakan och smeta ut över hela
  30. Strö på dom sista kanderade apelsinskalen (som du även vänt i socker)
  31. Låt stelna
  32. KLART!