kakaimugg

Fritt från mjölk, ägg , gluten och soja bl.a.

Supersnabb dessert. Kaka i portionsstorlek, bakad i mikro. Tar bara 5 minuter i tid. Smaksättning och innehåll går att variera men här är ett exempel på en chokladkaka (variera mängderna för att få allt ifrån en luftig chokladkaka till en kladdig kladdkaka)

4portioner

Du behöver:

  • 1,5dl mjölblandning (ex. 1/2 dl vardera av majsmjöl, rismjöl och majsstärkelse)
  • 1-2krm xanthan (går att byta mot fiberhusk eller faktiskt att strunta i helt)
  • 0-1tsk bakpulver (beroende på önskad mängd kladdighet, 1tsk ger luftig chokladkaka och ingen ger kladdig kladdkaka -variationsmöjlighet däremellan)
  • 1nypa salt
  • 1/2dl socker
  • 1/2dl flytande margarin/smälta margarin/kokosolja (valfritt val)
  • 1,5-2dl kokosmjölk (eller annan växtdryck alternativt vatten) -mindre mängd för lättare kaka och större mängd för kladdigare kaka
  • 1/2dl kakao
  • olja att smörja formar med

Gör så här:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser
  2. Tillsätt fett och vätska och rör till smet
  3. Olja in muggar
  4. Dela upp fyllningen
  5. Mikra i 1-3minuter på max-effekt (jag kör alla samtidigt) -tiden avgör hur välgräddad kakan blir alternativt hur kladdig den ska förbli)

Alternativet här ovan är med nästan 1tsk bakpulver,  med xanthan, den mindre mängden vätska och ca 2,5min i mikron. I dagens kaka har jag dessutom lagt en kolakräms-överraskning (la i ca 1msk fryst kolakräms-fyllning, efter recept HÄR, i mitten och täckte med smet)

Servera med sylt, bär, kola- eller chokladsås, glass eller grädde av valfri allergivänlig sort.

TIPS! Du kan skippa kakao och istället krydda upp med ex. kanel, stoppa några skivor äpple eller några små hallon i mitten.