digestivekex

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

När jag tänker på digestivekex tänker jag på spröda, smakfulla fullkornskakor. Så här kommer min variant. Mjöl går att variera men byt till liknande konsistenser och med liknande egenskaper. För mindre fullkornssmak ta mildare och mer neutrala mjölsorter, för mer fullkorn, ta mer flingor alternativt grövre mjölsorter.

Ca. 25-30st kakor

Du behöver:

  • 150g mjölkfritt margarin
  • ½ tsk salt
  • 1dl boveteflingor
  • 1dl bovetemjöl
  • 0,5dl kikärtsmjöl (alternativt mer bovetemjöl)
  • 1,5dl majsmjöl
  • 0,5dl rismjöl
  • 1dl majsstärkelse
  • 1tsk bakpulver
  • 1tsk bikarbonat
  • ½ tsk xanthangummi (obs! ursprung för att välja säkert fabrikat)
  • 1dl vätska (ex. vatten eller risdryck)
  • 3-4msk muscovadosocker/farinsocker/råsocker -obs! innehåll i sockret, ex. innehåller vanligt farinsocker potatis!
  • Ev. valfri kryddning (jag gillar ex. att krydda mina digestivekex med lite kanel och mald ingefära)

+

  • 0,5dl mjöl för utbakning, förslagsvis bovetemjöl, klibbrismjöl eller rismjöl för

Gör så här:

  1. Blanda i en bunke samman majsstärkelsen med xanthangummit, bakpulvret, bikarbonaten och ev. kryddning samt 0,5dl av majsmjölet och ställ undan
  2. Smält margarinet
  3. I det smälta margarinet rör man ner allt utom det som man lagt undan i punkt 1. (d.v.s. blanda i salt, socker, boveteflingor, bovetemjöl -ej mjölet för utbakning-, kikärtsmjöl, rismjöl och resten av majsmjölet)
  4. Låt den varma smeten svalna
  5. Sätt ugnen på 200grader
  6. Häll ner innehållet från bunken i punkt 1 till den nu avsvalnade smeten och arbeta ihop till en deg
  7. Lägg ut degen på lätt mjölat bakbord (förslagsvis bovetemjöl och knåda tills lättarbetad
  8. Kavla ut degen (ca. 3mm i tjocklek) och stansa ut kakorna
  9. Nagga kakorna och lägg över på bakplåtsklädd ugnsform, gärna med hjälp av stekspade då degen är lite ömtålig (ger sprödare kakor)
  10. Grädda mitt i ugnen i ca. 10minuter
  11. Låt kakorna svalna på plåten