saffrandill

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Den här rätten är ursprungligen inspirerad av en rätt som jag gjorde förr i tiden med saffran, grädde, crème fraiche och kräftstjärtar alternativt räkor eller lax. Idag funkar ju inget av detta för oss. Därför har jag gjort en variant med kyckling. Saffranssmaken kompletteras alldeles ljuvligt av dillen. Tro mig. Passar både till ris, pasta och till ex. pressad potatis (för er som tål).

OM ni tål kräftor, räkor eller fisk. Gör bara enligt receptet men skippa kycklingen. Tillsätt sedan räkor/kräftstjärtar (ur lake eller färska/frysta) precis bara strax innan servering eller fisk bara några minuter för att puttra innan servering (se till att fisken blir tillagad)

4 portioner

Du behöver:

  • 3-4 kycklingbröstfiléer
  • 1 gul lök
  • 1/2 fänkål
  • 4 stjälkar av selleri
  • 1 röd paprika
  • 2tsk torkad dill
  • 1/2 kruka färsk dill
  • 1 kuvert saffran
  • 3dl kokosmjölk
  • salt (gärna örtsalt)
  • svartpeppar
  • 1/2-1dl chilisås eller krossade/passerade tomater
  • olja för stekning

saffrandill3saffrandill2

Gör så här:

  1. Putsa och finhacka kycklingfiléerna
  2. Finhacka löken och sellerin
  3. Skiva fänkålen tunt
  4. Hetta upp olja i panna
  5. Stek upp lök, fänkål och selleri samtidigt
  6. Skjut grönsakerna åt ena sidan av pannan och lägg kycklingbitarna i andra halvan och fräs även upp dom
  7. Salta och  peppra
  8. Blanda samman grönsakerna och kycklingen i pannan
  9. Tillsätt saffran, chilisås/tomaterna och kokosmjölk + den torkade dillen
  10. Låt puttra på låg värme några minuter (se till att kycklingen är genomstekt)
  11. Bara under tillagningens sista minuter tillsätter du finhackad paprika och nästan all dill
  12. Servera med ris eller pasta förslagsvis, toppa med färsk dill vid servering.