dillkött2

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En av mina absoluta favoriträtter. Egentligen är det inte så mycket som behöver ändras för att göra rätten fri från det ovan. Det som egentligen fattas mot ett ”vanligt” recept med dillkött är grädden och ändringen av redningen. Jag kan lova att kokossmaken INTE tränger igenom här. Detta med anledning av att rätten innehåller flera ämnen som neutraliserar kokossmaken (som ni kan läsa mer om här) däribland ättika, vitpeppar, kryddpeppar och örter. Dessutom använder jag enbart en mindre mängd kokosmjölk, delvis är grädden istället utbytt mot mera buljong. Kokosmjölken väljer jag ändå att ha i, delvis för krämigare, lenare och något fetare smak (man kan också tillsätta ex. margarin för fett) men också för den lätt krämvita färgen som den tillför till rätten. För övrigt ska såsen innehålla mest vatten (som man kokat allt i) som sen ska redas upp, vilket vi löser enkelt glutenfritt med majsstärkelse eller klibbrismjöl (vilket jag föredrar)

Du behöver:

  • 500 g  bogkött (vi använder älg men nöt duger väl) alternativt högrev
  • 1 st  gul lök
  • 0,5 st  purjolök
  • 1 st  stor morot
  • 3 st  lagerblad
  • 10 st  vitpepparkorn
  • 5st kryddpepparkorn
  • 1 kvist timjan alternativt 1 tsk torkad timjan
  • 3 tsk  salt
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1dl buljong
  • majsstärkelse eller klibbrismjöl för redning
  • 1kruka dill
  • 3-4msk ättika
  • 1,5dl vatten
  • 1,5dl socker
  • VATTEN

Gör så här:

  1. Börja med att göra dillreduktionen, d.v.s. smaksättningen.
  2. Skär av dillstjälkarna från krukan, använd alltså själva stjälken (ca 15cm av nedre delen på växten) nu till reduktionen och ta med lite av det gröna, men det mesta av toppen (det gröna) spar du till garnering
  3. Blanda stjälkarna med sockret, vattnet, 5st av vitpepparkornen och ättiksspriten och koka upp.
  4. Låt sjuda några minuter.
  5. Ta av från plattan och låt stå
  6. Förbered nu köttet
  7. Rensa och skär köttet i grytbitar om ca 2cm i storlek
  8. Lägg köttet i en kastrull, täck precis med kallt vatten och sätt på plattan
  9. Koka upp
  10. Precis när det börjar koka tar du av från plattan och silar köttet
  11. Spola av med kallt vatten, se till att spola bort allt ”skum” som bildats
  12. Lägg tillbaka i kastrullen
  13. Skala och hacka purjolök, lök och morot i bitar (ungefär i storlek om något större än köttet)
  14. Lägg grönsakerna, lagerbladen, resterande vitpepparkorn, kryddpepparkornen, salt och timjan i kastrullen med köttet
  15. Täck bara precis med nytt kallt vatten
  16. Koka upp och låt sjuda tills köttet blivit mört (brukar ta någon timme men beror lite på vilket kött som används)
  17. Sila återigen av köttet, och grönsakerna men se till att vätskan blir sparad (häll ex. över en annan kastrull)
  18. Ta nu vätskan från uppkoket, blanda med den egna buljongen och kokosmjölk och koka upp
  19. Smaka av efter eget tycke med lite av dillreduktionen i taget
  20. Man kan sist även tillsätta mer salt, ättika eller svartpeppar
  21. När du är nöjd, red av såsen med mjölet utblandat i vatten
  22. Lägg tillbaka köttet i grytan (man kan även lägga tillbaka lök, purjo och morot om så önskas)
  23. Jag har även gjort rätten helt utan morot och då nu tillsatt lite paprika för färg och sötma
  24. Finhacka dom gröna sparade delarna av dillen och lägg i grytan i slutet
  25. Servera med valfritt tillbehör (potatis är klassiker men här hemma blir det ris och kokta morötter)