Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja samt även fritt från vanlig potatis vilket inte funkar här hemma.
Den allra bästa, godaste och mest smakrika sötpotatisen någonsin. Det bästa av allt är den krispiga ytan som annars är så svår att få till på samma vis på sötpotatis som på vanlig p.g.a skillnader i stärkelsen. Inspiration ser du i videoklippet HÄR men med justeringar enligt nedan för att anpassas till sötpotatis
3-4 personer
Du behöver:
- 1kg Sötpotatis
- 1 rågad tsk bikarbonat
- vatten
- olja, förslagsvis olivolja
- salt
- peppar
- valfri kryddning (ex. paprikapulver, timjan, rosmarin)
- valfritt med pressad vitlök
- 1 dl majsstärkelse
Gör så här:
- Skala och skär sötpotatisen i grova bitar, se till att inte göra så små bitar som dom gör av vanlig potatis i filmklippet
- Koka upp vatten
- Tillsätt bikarbonat i vattnet och sedan sötpotatisen
- Koka potatisen i ca. 5-10 minuter tills dom precis börjat mjukna (du kan sticka i dom med en knivspets)
- Sila av och låt ånga av
- Lägg sötpotatisen i en skål och ringla över olja (du kan ha smaksatt oljan så som i filmklippet med rosmarin och vitlök men jag kryddar senare)
- Salta, peppra och strö på ev. annan kryddning och pressa i vitlök
- Slunga runt potatisen lite lätt (var INTE så våldsam då sötpotatisen är betydligt mer ömtålig än vanlig potatis i det här skedet)
- Sikta över majsstärkelsen och slunga runt på nytt (nu får potatisen en kladdig och stärkelserik yta)
- Häll ut på bakplåtspappersklädd plåt och fördela jämt så att varje bit potatis får så mycket utrymme som möjligt
- Kör in i ugnen i 225grader. Låt först bara vara helt stilla i 20 minuter så att stärkelsen hinner sätta sig lite
- Börja sen vända runt potatisbitarna försiktigt ungefär var 10:e minut tills varje yta är gyllenbrun och krispig (faktiskt helt ok med lite bränt också)
- Klart
- Krispigt, smakrikt och supergott som tillbehör