Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja. Veganskt. Även fri från majs och ris bl.a.
Ja inte riktigt fri från allt förstås, något är den ju bakad på 😉 men ytterligare en variant utifrån ursprunget som du hittar HÄR med bas på majs och ris samt med xanthangummi. Denna även fri från dessa tre. Det var nämligen en liten ansträngning att göra en ny variant utan att ta till exempelvis andra baljväxter som bindning när xanthan togs bort. Detta var ett av få recept där man inte bara kunde byta ut mjölsort och xanthan utan sedvanlig standardregel. Därav eget recept för dom det kan behövas.
Du behöver:
Kakan
- 5 msk bovetemjöl
- 2 tsk fiberhusk
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 krm bikarbonat
- 1 nypa salt
- 2 msk kakao
- 1 dl socker
- 1,5 dl kokosmjölk (eller annan valfri växtdryck)
- 1/2 dl rapsolja eller annan valfri neutral olja
Fyllningen (chokladsmörkräm -ev. med en touch av kaffe) eller så gör du vanlig smörkräm enligt receptet HÄR
- 100 g mjölkfritt margarin, använd mjukt bredbart för bästa och godaste resultat (jag använder Floras blåa)
- 2 dl florsocker
- 2 msk kakao
- VALFRITTT MEN SUPERGOTT 1 msk pulverkaffe (går att ta koffeinfritt) blandat i 1 tsk hett vatten och sen avsvalnat
- socker att rulla i
Gör så här:
- Hetta upp ugnen till 250 grader
- Blanda samman alla torra ingredienser till drömtårtan
- Rör ner vätskorna och bred ut på en bakplåtspappersklädd form (ca. 20/25-30 cm i storlek / ungefär en halv ugnsplåt)
- Grädda mitt i ugnen i 5 minuter
- Ta ut och dra av från plåten till en kall plåt eller till ett bord
- Låt svalna under tunn bakduk
- Blanda samman fyllningen
- När kakan helt svalnat, toppa den med socker och vänd den genom att lägga ett nytt bakplåtspapper på bottnen och en plåt eller en skärbräda ovanpå och stjälp över rulltårtebottnen på det nya bakplåtspapperet istället så att ovansidan hamnar nedåt och dra bort papperet som legat underst (nu överst)
- Bred försiktigt på fyllningen
- Rulla med hjälp av bakplåtspapperet ihop tårtan tätt (kortsida mot kortsida) och ställ i kylen för att stelna ca 30 minuter innan servering