Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.
Dumplings är ljuvliga asiatiska degknytten med smakrik fyllning. Variationsmöjligheterna är oändliga. Fyllning går att variera från kött till kyckling, fisk, räkor eller varför inte vegetariskt?!
Degen: Letade upp ett vanligt recept på dumplingsdeg och modifierade. Det viktiga är att få degen \”seg\”. Använd det mjöl som fungerar men så fin mjölmix som möjligt, gärna något glutinöst.
Ca. 3 dl fint mjöl + lite salt till 1dl hett vatten. någon msk olja kan också vara till fördel .
Jag använder 1 dl rismjöl och 2 dl klibbrismjöl för bäst resultat. Om man inte klarar ris så skulle jag tipsa om majsstärkelse/potatismjöl/tapiokamjöl (för dom som tål) till åtminstone 1/ 3 för bäst seghet. Jag har gjort degen på ex 2 dl majsmjöl + 1
dl majsstärkelse, jag har även gjort den på enbart bovetemjöl. Knåda degen ordentligt, se till att den blir seg! Den ska inte vara ett dugg kladdig, blanda i mer stärkelse ifall det behövs. Låt degen vila 10-15min. Dela sedan upp i bitar, rulla till bollar och kavla ut alternativt bara kavla lite i taget (helst välmjölat och mellan bakplåtspapper eller plastfolie för att undvika att det fastnar) och stansa ut cirklar med mugg. I bakgrunden ser ni cirklarna. Blir ca 20 cirklar med detta degmått.
Fyllning: Vad som helst går bra. Här följer 3 förslag
NR 1.
- 1 st. fläskkarréskiva /hackad i bitar
- 10 cm hackad purjolök
- 1 tsk riven ingefära
- 1 msk hackad koriander
- 3 msk riven urkramad zucchini
- 1 st. pressad vitlöksklyfta
- limesaft från 1/2 lime
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk chaminjon-soja
- salt
- peppar
- olja för stekning
- Fräs på köttet med ingefära, vitlök, zucchini och purjolök JÄTTEsnabbt i stekpannan, ska absolut inte bli genomstekt eftersom att de färdiga dumplingarna tillagas sen.
- Salta, peppra och tillsätt koriander, champinjonsoja, sesamolja och samt från lime
- Låt svalna
- Kör supersnabbt i blender (gör det inte finmalet utan bara lite mer hackat)
NR 2.
- 1 kycklingbröstfilé, utbankad för kort tillagningstid
- 10 cm hackad purjolök
- 1 tsk riven ingefära
- 1 pressad vitlöksklyfta
- örtsalt
- olja för stekning
- Salta kycklingen väl
- Fräs kycklingen i olja i het panna tills brynt på bägge sidor -kommer högst troligt vara genomtillagad nu
- Ta ur och låt köttet vila
- Fräs på purjolöken, ingefäran och vitlöken
- Finhacka kycklingen och blanda med grönsakerna
- Låt svalna
NR 3.
- 1 st Entrecoteskiva
- salt
- peppar
- 10 cm purjolök
- 2 tsk finhackad röd chili
- 2 msk finhackad färsk koriander
- olja för stekning
- Salta och peppra köttet
- Fräs köttet ca. 45 sekunder på vardera sida i olja i het panna
- Låt köttet vila
- Hackats köttet som snabbats i matberedare
- Blanda med resterande ingredienser
Fyllning går att variera från kött till kyckling, fisk, räkor eller varför inte vegetariskt?!
Iordningsställande och tillagning:
- Ta en degcirkel i handen, lägg på ca 1tesked med fyllning (OBS! fyllningen ska INTE vara varm eller blöt och geggig för då kan degen lösa upp sig).
- Sen kan man klämma ihop hur man vill efter att ha blött kanterna med lite kallt vatten. Jag valde att vecka ena sidan (den främre) mot baksidan. Men hur som helst går bra (olika utseende bara).
- Dumplings kan man steka, fritera, ugnsbaka, koka, ångkoka. Eventuella skönhetsfel i form av småhål i dumplingen kan man fixa till med lite extradeg. Jag iaf föredrar att först steka alla uppestående i en het stekpanna med olja tills dom får lite gyllenbrun färg på undersida, häller sedan på någon deciliter vatten och lägger på ett lock. När vattnet ångat bort helt (efter ca. 3minuter) då är dumplingarna färdiga. Obs! Degen ska vara färglös och nästan genomskinlig (om man är osäker kan man lägga på lite mer vatten och ångkoka lite mer).
Dressingar:
Nr 1.
Kokade upp limesaft från 2 st lime, 1-2matskedar sirap. 2 msk sesamolja. 2 msk Champinjon-soja (ha koll på innehållet eller gör egen). 1 tsk vinäger. Salt. Peppar. 1 tsk Riven ingefära. Dressingen blir frän i smaken, både sur och med lite \”sting\”, inte kanske så god i sig, men vänta bara hur väl det passar till resten… Servera dressingen kall.
Nr. 2 Koka upp 1 dl buljong, 1 tsk vinäger, 1 msk sesamolja, 1 pressad vitlöksklyfta med saft och skal från 1 citron. 1 tsk riven färsk ingefära, 2 tsk finhackad chili och 2 msk finhackad koriander