smulpaj

Hallonpaj med både botten och smuldegstopping

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.

Du kan använda antingen bottendegen eller smuldegen, eller bägge delar tillsammans

Botten:

  • ca. 100g margarin
  • 3dl mjöl (ex. 0,5dl klibbrismjöl, 0,5dl majsstärkelse, 1dl rismjöl, 1dl majsmjöl)
  • 2krm xanthan (kan uteslutas)
  • 4msk socker
  • 1msk sirap/honung/agave
  • 2-3msk kallt vatten

Gör så här:

  1. Blanda torra ingredienser
  2. Nu får du arbeta snabbt…
  3. Tillsätt margarinet och kör med degkrokar på elvisp eller hacka med träslev tills det blir smuligt, gör ej med händerna då värmen smälter margarinet
  4. När det börjar bli färdigt här tillsätter du vattnet lite i taget (allting behöver inte gå åt) samtidigt som du NU med händer eller fortsättningsvis med degkrokarna rör samman smulorna till en lätarbetad deg. Arbeta inte för länge, bara tills du får ihop till en deg.
  5. Tryck genast ut i pajform eller lägg i kylen för att vila 30min innan
  6. Kyl gärna på nytt i antingen kyl eller frys efter att du täckt formen
  7. Förgrädda i 200grader tills gyllenbruna kanter (kanske 15-20minuter)

Fyllning:

  • Valfria bär/frukter (färska eller frysta)
  • ev. socker (jag brukar skippa det oftast för jag tycker om lite syrligt
  • ev. 1-2msk stärkelse (majsstärkelse exempelvis) OM frysta eller blöta bär (brukar avge mycket vatten) -så att det inte blir en enda sörja
  • ev. kryddning (ex. kanel)

Gör så här:

  1. När degbotten gräddat färdigt (eller bara direkt i form om du bara kör smuldegstopping) fyller du formen med önskad mängd bär/frukt.
  2. Sikta över ev. stärkelse
  3. strö över ev. socker och kryddning

OM du inte vill ha någon topping utan bara en bärpaj med botten och fyllning så gräddar du NU på nytt i 200grader i kanske 30minuter (eller tills du är nöjd med resultatet) annars väntar du med detta tills toppingen är på.

Smuldeg:

  • 3dl mjöl (ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl klibbrismjöl)
  • 100g margarin
  • 0,5dl socker
  • 1msk sirap
  • ev. 4msk boveteflingor, kokosflingor eller hemmagjord glutenfri granola

Gör så här:

  1. Blanda först torra ingredienser
  2. Tillsätt sen margarinet och sen sirapen och hacka samman med träslev eller nyp snabbt med fingrarna tills du får till en smulig deg.
  3. Tillsätt sist ev. boveteflingor/kokosflingor/granola (men kan skippas)
  4. Kyl gärna i kylskåp en stund innan användning (ex. i en plastpåse)
  5. Toppa pajen med smuldegen och grädda i 200grader i ca 20-30min (tills gyllenbrun yta)

Servera pajen med mjölk- och äggfri glass eller vaniljsås