skinksås

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Snabb och enkel sås till pasta eller ris (eller varför inte till potatis för dom som tål). Smidigt när matlagningen ska gå snabbt.

Du behöver:

  • rökt eller kokt skinka (strimlad eller tärnad) -jag använde frysta rester av en julskinka (recept HÄR)
  • lök (går att utesluta)
  • valfria grönsaker (vi använde morot)
  • pastavatten alternativt vatten + stärkelse (ex. majsstärkelse eller klibbrismjöl) för redning
  • tomattapenade enligt recept HÄR
  • olja för stekning
  • ev. aningens ketchup
  • ev. salt, peppar eller annan kryddning
  • valfritt med lite örter

Gör så här:

  1. Mixa samman tapenaden
  2. Finhacka lök  och grönsaker
  3. Fräs lök och grönsaker i olja i het panna
  4. Tillsätt skinkan
  5. Fräs bara tills skinkan får lite stekyta
  6.  Tillsätt ca. 1-2 msk tapenade per uppskattad portion av skinka/grönsaker
  7. Blanda samman
  8. Använd nu vatten + stärkelse för redning (eller ännu hellre pastavattnet från slutet av pastauppkoket när vattnet är fullt av stärkelse). Använd ca. 1dl vätska per uppskattad portion.
  9. Låt skinksåsen puttra upp och redas av värmen
  10. Smaka av med ev. mer kryddning eller ketchup (många barn gillar det men jag avstår helst)
  11. Klart!