Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Ett enkelt röra-ihop-bröd med ett supermjukt och luftigt resultat. Du kan variera både mjölsorter och smaksättning. Du kan även göra halva satser med olika smaksättningar och grädda samtidigt i en långpanna för 2 olika bröd på en gång.
Du behöver:
- 50 g jäst
- 10-11 dl mjölblandning (variera själv men för att ge 2 exempel: ljust bröd: 4dl majsmjöl, 3dl rismjöl och 3-4 dl majsstärkelse eller för mörkt bröd: 4 dl bovetemjöl, 2 dl majsmjöl, 2 dl majsstärkelse och 2 dl nyponskalsmjöl)
- 1,5 tsk xanthangummi
- 3 tsk bakpulver
- 1,5 msk salt
- 4 dl vatten
- 1,5 dl sirap (ljus sirap för ljust bröd och mörk sirap för mörkt bröd gärna)
- 1, 5 dl olja (ex. raps)
- 3 dl rivna morötter, zucchini (urkramade), rödbeta, gulbeta, sötpotatis etc (går att utesluta men ger klart bättre resultat)
- Förslag på smaksättning: 1msk mald ingefära (gärna till ljust bröd) eller 1,5 msk brödkryddor (gärna till mörkt bröd)
- 1-2 dl eventuella frön, flingor, torkade fruktbitar/russin (gärna i mörkt bröd)
- Olja att toppa brödet med
- Ev. något att strö ovanpå (ex. frön, flingor, flingsalt etc)
Gör så här:
- Blanda samman alla torra ingredienser (även kryddning) i en bunke
- Lös upp jästen i 37 gradigt vatten, blanda i sirap och olja
- Häll vätskan till dom torra ingredienserna och vispa/rör samman snabbt till en smet
- Vänd sist ner eventuella rivna grönsaker och eller flingor, frön
- Häll över i en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och bred ut smeten
- Täck med plastfolie och ovanpå bakduk (plastfolien är till för att den kladdiga smeten inte ska fastna i bakduken).
- Låt jäsa 1-1,5h
- Ringla över olja och toppa med valfri topping
- Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter (blir lätt gyllenbrun på ytan, det är oljan som bidrar till färgen)