Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Du behöver:
- 50g jäst
- 100g mjölkfritt margarin
- 1-3 msk sötning, ex. honung eller agave
- 2 dl vatten
- 1/2dl krossade linfrön
- ca 5 dl mjölblandning (ex. 2dl bovetemjöl, 2dl majsmjöl, 1dl majsstärkelse) -mjölblandningen avgör ”grovleken” på knäcket: För ”lättare”, mildare och ljusare knäcke använd ”fina” mjöler. För mörkare, smakrikare och grövre knäcke använd ”grövre” mjölsorter.
- 2msk nyponskalsmjöl eller kokosmjöl (beroende av om mörkt eller ljust knäcke ska göras) -går att utesluta
- 1/2tsk xanthangummi
- 1tsk bakpulver
- 1dl boveteflingor -går att byta ut eller utesluta
- 2 tsk salt
- ev. kryddning (ex. kummin, anis, fänkål)
- mjöl för utbakning (ex. klibbrismjöl)
- ev. frön
Gör så här:
-
Smält margarinet och tillsätt vattnet
- Se till att temperaturen är fingervarm
- Rör ut jästen i vätskan
- Rör samman alla torra ingredienser
- Rör i mjölblandningen till vätskan och arbeta till smidig deg (jag använder degkrokar på hushållsassistent men elvisp går också bra)
- Låt degen jäsa i 1h
- Häll ut degen på mjölat bord och arbeta degen smidig men UNDVIK att arbeta in för mycket mjöl
- Lägg över degen på bakplåtspapper och kavla tunt (Räcker till ca 2 hela plåtar
- Nagga eller kör över med spik- eller kruskavel och skär ut efter önskad form på brödet (går att skära med kniv eller stansa exempelvis för runda). Ta bort överflödsdeg.
- För över bakplåtspapperet till ugnsplåt, täck med bakduk och låt jäsa i 20min
- Grädda högt upp i ugnen på 225 grader i 8-12minuter beroende av tjocklek.
- Stäng ugnen, öppna luckan på glänt, sänk ner plåten och låt brödet svalna/torka inne i ugnen
- Klart.