knäcke2

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Du behöver:

  • 50g jäst
  • 100g mjölkfritt margarin
  • 1-3 msk sötning, ex. honung eller agave
  • 2 dl vatten
  • 1/2dl krossade linfrön
  • ca 5 dl mjölblandning (ex. 2dl bovetemjöl, 2dl majsmjöl, 1dl majsstärkelse) -mjölblandningen avgör “grovleken” på knäcket: För “lättare”, mildare och ljusare knäcke använd “fina” mjöler. För mörkare, smakrikare och grövre knäcke använd “grövre” mjölsorter.
  • 2msk nyponskalsmjöl eller kokosmjöl (beroende av om mörkt eller ljust knäcke ska göras) -går att utesluta
  • 1/2tsk xanthangummi
  • 1tsk bakpulver
  • 1dl boveteflingor -går att byta ut eller utesluta
  • 2 tsk salt
  • ev. kryddning (ex. kummin, anis, fänkål)
  • mjöl för utbakning (ex. klibbrismjöl)
  • ev. frön

knäcke3

Gör så här:

  1. Smält margarinet och tillsätt vattnet
  2. Se till att temperaturen är fingervarm
  3. Rör ut jästen i vätskan
  4. Rör samman alla torra ingredienser
  5. Rör  i mjölblandningen till vätskan och arbeta till smidig deg (jag använder degkrokar på hushållsassistent men elvisp går också bra)
  6. Låt degen jäsa i 1h
  7. Häll ut degen på mjölat bord och arbeta degen smidig men UNDVIK att arbeta in för mycket mjöl
  8. Lägg över degen på bakplåtspapper och kavla tunt (Räcker till ca 2 hela plåtar
  9. Nagga eller kör över med spik- eller kruskavel och skär ut efter önskad form på brödet (går att skära med kniv eller stansa exempelvis för runda). Ta bort överflödsdeg.
  10. För över bakplåtspapperet till ugnsplåt, täck med bakduk och låt jäsa i 20min
  11. Grädda högt upp i ugnen på 225 grader i 8-12minuter beroende av tjocklek.
  12. Stäng ugnen, öppna luckan på glänt, sänk ner plåten och låt brödet svalna/torka inne i ugnen
  13. Klart.

knäcke4