Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Du behöver:
- 4dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse och 1dl klibbrismjöl)
- 1tsk xanthangummi
- 75g mjölkfritt margarin
- 1dl vätska (vatten, juice eller växtdryck)
- 2 tsk bakpulver
- 1/2-1dl socker (jag föredrar den mindre mängden)
- 1nypa salt
- valfri kryddning, ex. kardemumma, saffran, kanel
- Mjöl för utbak (ex. klibbrismjöl)
Gör så här:
- Blanda mjöl, bakpulver, socker, salt, xanthangummi och smaksättning i en bunke.
- Nyp ner margarinet Smula ner smöret.
- Rör ner vätskan och arbeta snabbt ihop till en deg utan att knåda för mycket
- Dela degen i 2 delar på ett mjölat bakbord och rulla till ugnsplåtslånga längder .
- Nu kan du antingen platta till längden lite och grädda på det här viset för att sen skära upp i skorpor för att torka, eller dela varje längd i ca 30 st bitar som du rullat till bollar och gräddar på det viset, för att sedan dela med kniv och torka
- Förflytta längderna/bollarna till bakplåtspappersklädd ugnsplåt
- Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min (beroende på storlek) på 225grader.
- Ta ut och låt svalna bara aningens.
- Skär upp längderna i individuella skorpor eller dela vardera boll i 2 halvor
- Lägg alla skorpor med snittytan uppåt på plåten och rosta istället på 150 grader i ca 20-30minuter
- Klart!