skorpor

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Du behöver:

  • 4dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse och 1dl klibbrismjöl)
  • 1tsk xanthangummi
  • 75g mjölkfritt margarin
  • 1dl vätska (vatten, juice eller växtdryck)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2-1dl socker (jag föredrar den mindre mängden)
  • 1nypa salt
  • valfri kryddning, ex. kardemumma, saffran, kanel
  • Mjöl för utbak (ex. klibbrismjöl)

skorpor2

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, bakpulver, socker, salt, xanthangummi och smaksättning i en bunke.
  2. Nyp ner margarinet Smula ner smöret.
  3. Rör ner vätskan och arbeta snabbt ihop till en deg utan att knåda för mycket
  4. Dela degen i 2 delar på ett mjölat bakbord och rulla till ugnsplåtslånga längder .
  5. Nu kan du antingen platta till längden lite och grädda på det här viset för att sen skära upp i skorpor för att torka, eller dela varje längd i ca 30 st bitar som du rullat till bollar och gräddar på det viset, för att sedan dela med kniv och torka
  6. Förflytta längderna/bollarna till bakplåtspappersklädd ugnsplåt
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min (beroende på storlek) på 225grader.
  8. Ta ut och låt  svalna bara aningens.
  9. Skär upp längderna i individuella skorpor eller dela vardera boll i 2 halvor
  10. Lägg alla skorpor med snittytan uppåt på plåten och rosta istället på 150 grader i ca 20-30minuter
  11. Klart!