Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.Veganskt.
Enklare än såhär blir det inte. Sköter sig själv i ugnen, sen bara att mixa. Underbar tomatsoppa eller använd som tomatbas i grytor/såser.
Ursprungstipset kommer från en annan allergimamma, kommer jag på vem ska hon äras. Men här följer mina mått och beskrivning. Ingredienserna går enkelt att variera för olika smaker.
2-4 portioner
Du behöver:
- 750 g tomat med kvist (kvisten tillför helt klart till smaken). Här funkar det utmärkt att använda tomater som börjar sjunga på sista versen, ta till vara.
- 2 vitlöksklyftor
- 2 chalottenlökar (går att byta mot annan lök också)
- 1 msk olivolja
- valfritt med ett par kvistar av valfri färsk ört, ex timjan, oregano eller basilika.
- salt och peppar
- valfritt med 1-2 dl kokosmjölk eller annan växtgrädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175-200 grader och ta fram en gryta eller form + aluminiumfolie
- Olja botten på grytan/formen och lägg ner tomaterna + hacka lök och press vitlök över. Lägg i örter.
- Sätt på lock eller täck med folie för att det ska bli tätt.
- Kör in i ugnen i ca 30 minuter, varierar lite beroende på val av tomater, men allt ska bli mjukt och rostat. gör inget om det går längre heller.
- Ta ut, plocka ur tomatkvistar och eventuella hårda örtkvistar.
- Mixa allt. Salta. Peppra. Blanda eventuellt också i kokosmjölk för mer ”gräddig” sås/soppa.