Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.Veganskt.

Enklare än såhär blir det inte. Sköter sig själv i ugnen, sen bara att mixa. Underbar tomatsoppa eller använd som tomatbas i grytor/såser.

Ursprungstipset kommer från en annan allergimamma, kommer jag på vem ska hon äras. Men här följer mina mått och beskrivning. Ingredienserna går enkelt att variera för olika smaker.

2-4 portioner

Du behöver:

  • 750 g tomat med kvist (kvisten tillför helt klart till smaken). Här funkar det utmärkt att använda tomater som börjar sjunga på sista versen, ta till vara.
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 chalottenlökar (går att byta mot annan lök också)
  • 1 msk olivolja
  • valfritt med ett par kvistar av valfri färsk ört, ex timjan, oregano eller basilika.
  • salt och peppar
  • valfritt med 1-2 dl kokosmjölk eller annan växtgrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175-200 grader och ta fram en gryta eller form + aluminiumfolie
  2. Olja botten på grytan/formen och lägg ner tomaterna + hacka lök och press vitlök över. Lägg i örter.
  3. Sätt på lock eller täck med folie för att det ska bli tätt.
  4. Kör in i ugnen i ca 30 minuter, varierar lite beroende på val av tomater, men allt ska bli mjukt och rostat. gör inget om det går längre heller.
  5. Ta ut, plocka ur tomatkvistar och eventuella hårda örtkvistar.
  6. Mixa allt. Salta. Peppra. Blanda eventuellt också i kokosmjölk för mer ”gräddig” sås/soppa.