En vegansk och allergianpassad rätt, inte bara fri från kött, mjölk och ägg utan även fri från gluten och soja bl.a. Utan färdiga köpe-köttsubstitut.

4-6 portioner

Du behöver:

  • 1 st normalstor zucchini
  • 1/2-1 normalstor aubergine
  • 300-400 g svamp (champinjoner och/eller portabello)
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré eller ketchup
  • 400 g passerade tomater (gärna Polpas och gärna med basilikasmak)
  • 2,5 dl kokosmjölk (garants rosa)
  • salt (gärna örtsalt)
  • peppar (gärna 5-pepparmix)
  • 2 tsk balsamico
  • valfritt med en skvätt sojafri ”soja”
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Skala och finhacka löken
  2. Riv zucchini, aubergine och svampen grovt på rivjärn
  3. Pressa vitlöken
  4. Hetta upp en panna
  5. Stek grönsakerna o oljad het panna tills vätska reducerats och kokat ur rejält
  6. Salta och peppra efter tycke
  7. Tillsätt tomatpuré, rör om
  8. Tillsätt balsamico och ev. ”soja” och rör om
  9. Tillsätt passerade tomaterna och kokosmjölken
  10. Koka upp och låt sen småputtra under lock i ca 30 minuter, rör om då och då -om det behövs, tillsätt lite vätska
  11. Smaka av kryddningen

Chili”smör”

Blanda samman 150 g mjölkfritt margarin (Floras bredbara) med 1/2 dl hackad persilja eller annan valfri ört, 1 vitlöksklyfta och 3 hela finhackade chilifrukter (spansk peppar). Tillsätt 1 msk olivolja och ett par nypor salt. Rör till homogen blandning. Forma med plastfolie och frys för att stelna. Skär skivor och toppa färssåsen med