En vegansk och allergianpassad rätt, inte bara fri från kött, mjölk och ägg utan även fri från gluten och soja bl.a. Utan färdiga köpe-köttsubstitut.
4-6 portioner
Du behöver:
- 1 st normalstor zucchini
- 1/2-1 normalstor aubergine
- 300-400 g svamp (champinjoner och/eller portabello)
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré eller ketchup
- 400 g passerade tomater (gärna Polpas och gärna med basilikasmak)
- 2,5 dl kokosmjölk (garants rosa)
- salt (gärna örtsalt)
- peppar (gärna 5-pepparmix)
- 2 tsk balsamico
- valfritt med en skvätt sojafri ”soja”
- olja för stekning
Gör så här:
- Skala och finhacka löken
- Riv zucchini, aubergine och svampen grovt på rivjärn
- Pressa vitlöken
- Hetta upp en panna
- Stek grönsakerna o oljad het panna tills vätska reducerats och kokat ur rejält
- Salta och peppra efter tycke
- Tillsätt tomatpuré, rör om
- Tillsätt balsamico och ev. ”soja” och rör om
- Tillsätt passerade tomaterna och kokosmjölken
- Koka upp och låt sen småputtra under lock i ca 30 minuter, rör om då och då -om det behövs, tillsätt lite vätska
- Smaka av kryddningen
Chili”smör”
Blanda samman 150 g mjölkfritt margarin (Floras bredbara) med 1/2 dl hackad persilja eller annan valfri ört, 1 vitlöksklyfta och 3 hela finhackade chilifrukter (spansk peppar). Tillsätt 1 msk olivolja och ett par nypor salt. Rör till homogen blandning. Forma med plastfolie och frys för att stelna. Skär skivor och toppa färssåsen med