Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och jordnötter bl.a.
Såsen görs på bas av solrosfrösmör eller sesamsmör (tahini) men tål du jordnötter så använd för jösse namn det ?
Du behöver:
- 1,5 dl tahini eller solrosfrösmör av den riktigt lena sorten
- 1/2 dl chilisås
- 1 vitlöksklyfta, ca 1 tsk riven
- 1 tsk riven färsk ingefära
- 2,5 dl kokosmjölk (asiatisk ren och tillsatsfri sort)
- 1 msk falsk soja, svampsoja eller exempelvis coconut aminos
- 2 msk socker (kokossocker är utmärkt här) eller honung (blir då inte men passar verkligen bra med tahini)
- 1 krm currypulver (obs. Kolla innehållet)
- 1/2 dl solrosfrön (för crunch)
- salt (här är det den egna smaken som styr mängden)
- saft från 1/2 lime
- valfritt med jordnötsarom (en jordnötsfri sådan)
Gör så här:
- Blanda samman alla ingredienser förutom saltet, solrosfröna (som du måste tillsätta efter smak) och limen
- Koka upp och smaka av med salt, tänk salta jordnötter så snåla inte men prova efter eget tycke
- Prova dig fram om du vill ha mer sötning eller smaksättning
- Tillsätt eventuellt jordnötsarom (men är inget måste)
- Mixa eller krossa solrosfröna till crunch och vänd ner i såsen, pressa i limesaft.
- Klart