Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och jordnötter bl.a.

Såsen görs på bas av solrosfrösmör eller sesamsmör (tahini) men tål du jordnötter så använd för jösse namn det ?

Du behöver:

  • 1,5 dl tahini eller solrosfrösmör av den riktigt lena sorten
  • 1/2 dl chilisås
  • 1 vitlöksklyfta, ca 1 tsk riven
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 2,5 dl kokosmjölk (asiatisk ren och tillsatsfri sort)
  • 1 msk falsk soja, svampsoja eller exempelvis coconut aminos
  • 2 msk socker (kokossocker är utmärkt här) eller honung (blir då inte men passar verkligen bra med tahini)
  • 1 krm currypulver (obs. Kolla innehållet)
  • 1/2 dl solrosfrön (för crunch)
  • salt (här är det den egna smaken som styr mängden)
  • saft från 1/2 lime
  • valfritt med jordnötsarom (en jordnötsfri sådan)

Gör så här:

  1. Blanda samman alla ingredienser förutom saltet, solrosfröna (som du måste tillsätta efter smak) och limen
  2. Koka upp och smaka av med salt, tänk salta jordnötter så snåla inte men prova efter eget tycke
  3. Prova dig fram om du vill ha mer sötning eller smaksättning
  4. Tillsätt eventuellt jordnötsarom (men är inget måste)
  5. Mixa eller krossa solrosfröna till crunch och vänd ner i såsen, pressa i limesaft.
  6. Klart