Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt!

Bullar, särskilt multiallergibullar, blir i regel alltid godare bakade i form, anledningen? Jadu… multiallergibak är helt enkelt lite känsligare på alla vis, så vill man ha bäst resultat tar man till alla knep för att bevara form och saftighet ? Bullängder är nog den enklaste varianterna på bullar som ändå verkligen smakar bullar. Jag gör även den i form ? Basen är deg på min universaldeg men fyllningen här är underbart mer fyllig, precis sådär som en längd ska ha ??? Fyllningen smaksätts efter eget tycke. Gör den med smak av falsk pistage alternativ falsk mandelsmak, eller bara en enkel kanellängd. Degen kan förstås även pimpas med saffran för en ljuvlig saffranslängd, ha gärna då också i saft från en apelsin eftersom att det lyfter saffranssmaken ?

Du behöver:

degen

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vätska, vatten går utmärkt
  • 75 g mjölkfritt margarin, jag använder Floras bredbara
  • 1 msk fiberhusk
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk xanthangummi (obs! Kontrollera ursprung)
  • 1/2 dl sirap
  • 1/2 dl kokosmjölk (inte dryck) alternativt någon form av vegansk naturell falsk yoghurt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl socker
  • 2 krm kardemumma
  • 6-7 dl mjölblandning (ex lika delar majsmjöl, hirsmjöl/rismjöl, majsstärkelse men det går att variera massor)

fyllningen

  • 1 dl kokosmjölk (inte dryck)
  • 1 dl solrosfrön eller likvärdigt substitut
  • 50g mjölkfritt rumstempererat margarin
  • 1/2 dl socker
  • 2 msk majsstärkelse 
  • 1-2 krm arom med smak av pistage eller mandel (inte äkta!) ELLER 1,5 msk kanel
  • Ev färg
  • något att pensla bullen med, förslagsvis smält margarin
  • pärlsocker att toppa med
  • eventuellt sockerlag att pensla med efter gräddning

Gör så här:

  1. Börja med degen. Smält margarin och tillsätt vätska , se till att temperaturen på vätskan blir fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i bunke och tillsätt vätska, rör ut jästen.
  3. Tillsätt fiberhusk och låt svälla 5 minuter
  4. Tillsätt sen kokosmjölk, bakpulver, xanthan, vaniljsocker, kardemumma, socker och sirap och arbeta ihop
  5. Sist tillsätts mjölerna och degen arbetas väl, gärna med degblandare. Degen ska förbli något kladdig men ändå fast.
  6. Låt jäsa 45-50 minuter
  7. Gör nu fyllningen. Mixa samman alla ingredienser förutom smaksättning och eventuell färg
  8. Blanda sist i smaksättning (prova dig fram) och färg (överdriv INTE för färgen intensifieras vid gräddning) -vänta nu in degen
  9. När degen jäst färdigt, häll ut på välmjölat bakplåtspapper
  10. Kavla eller platta ut så att den blir ca 1 cm i tjocklek.
  11. Bred ut fyllningen, vik in degen både uppifrån och nerifrån över mitten så att degen lägger sig omlott i tre lager.
  12. Flytta över i form, med bakplåtspapper o allt ?
  13. Klipp upp snitt i längden och vänd snitten åt olika håll för mönster.
  14. Låt jäsa i ca 20 minuter och hetta upp ugnen till 200 grader
  15. Pensla och strö på pärlsocker
  16. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter
  17. Ta ut och pensla eventuellt genast med sockerlag
  18. Låt svalna.
  19. Njut!