Fritt från mjölk, ägg, gluten, nötter, mandel och soja bl.a
Du behöver:
- 4 dl risgrynsgröt eller hirsgrynsgröt enligt recept på bloggen som du finner HÄR och HÄR, du kan även använda mannagrynsgröt om det tåls
- 1 dl valfri växtdryck, om du använder kokosmjölk (asiatisk variant, inte ”dryck”) som jag rekommenderar jag 50/50 vatten/kokosmjölk
- 2 msk socker
- 1 msk sirap
- 1-3 msk mjöl (Det är inte så hemskt noga här vilket mjöl men ex 50/50 majsmjöl/majsstärkelse, eller även rismjöl som tredje sort) -mängden mjöl avgör hur fast kakan blir, jag föredrar personligen 3 msk men jag har alltid föredragit den mer fasta ostkakan
- 1 dl melonkärnor eller kokosflakes (alternativt mandlar för den som tål)
- 1/2-1 krm Bittermandelarom (ej äkta mandel)
- något att smöra o bröa en form med, ex olja och majsmjöl
Gör så här:
- Förbered gröten
- Sätt ugnen på
- 225 grader
- Mixa fröna lätt med stavmixer eller blender så du får en blandning av smulor o mindre bitar
- Rosta frösmulorna i en het och torr panna tills lätt gyllenbruna o doftande
- Blanda gröten med växtdrycken, fröna, aromen, sötningen och sist mjölet.
- Smöra o bröa en form, en brödform är perfekt storlek tycker jag.
- Häll i smeten
- Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter, tills ytan blir gyllenbrun
- Ta ut och låt svalna aningens
- Servera med valfri glass/grädde och sylt ??
Tips!! Även gott att smaksätta med lite kardemumma eller saffran ?