Fritt från mjölk, ägg, gluten, nötter, mandel  och soja bl.a

Du behöver:

  • 4 dl risgrynsgröt eller hirsgrynsgröt enligt recept på bloggen som du finner HÄR och HÄR, du kan även använda mannagrynsgröt om det tåls
  • 1 dl valfri växtdryck, om du använder kokosmjölk (asiatisk variant, inte ”dryck”) som jag rekommenderar jag 50/50 vatten/kokosmjölk
  • 2 msk socker
  • 1 msk sirap
  •  1-3 msk mjöl (Det är inte så hemskt noga här vilket mjöl men ex 50/50 majsmjöl/majsstärkelse, eller även rismjöl som tredje sort) -mängden mjöl avgör hur fast kakan blir, jag föredrar personligen 3 msk men jag har alltid föredragit den mer fasta ostkakan
  • 1 dl melonkärnor eller kokosflakes (alternativt mandlar för den som tål)
  • 1/2-1 krm Bittermandelarom (ej äkta mandel)
  • något att smöra o bröa en form med, ex olja och majsmjöl

Gör så här:

  1. Förbered gröten
  2. Sätt ugnen på
  3. 225 grader
  4. Mixa fröna lätt med stavmixer eller blender så du får en blandning av smulor o mindre bitar
  5. Rosta frösmulorna i en het och torr panna tills lätt gyllenbruna o doftande
  6. Blanda gröten med växtdrycken, fröna, aromen, sötningen och sist mjölet.
  7. Smöra o bröa en form, en brödform är perfekt storlek tycker jag.
  8. Häll i smeten
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter, tills ytan blir gyllenbrun
  10. Ta ut och låt svalna aningens
  11. Servera med valfri glass/grädde och sylt ??

Tips!! Även gott att smaksätta med lite kardemumma eller saffran ?