Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter och mandel bl.a. Veganskt.

Mandelmusslor på falskt vis innehåller absolut ingen mandel men däremot smak av mandel tack vare arom. Tål du mandel kan du förstås använda mandelmjöl i receptet.

Här serverar jag musslorna med citronkräm, vegansk grädde från schlagern (sprutgrädde), bär och kokossocker. Se recept för citronkrämen längst ner i inlägget.

8-10 musslor beroende av storlek

Du behöver:

  • 100g mjölkfritt margarin, rumsvarmt -jag föredrar Floras bredbara
  • 1 dl majsmjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 dl kokosmjöl (eller mandelmjöl om du tål det, kanske behöver du justera mängden något)
  • 0,75 dl florsocker
  • 2 krm bakpulver
  • 1 krm xanthangummi
  • 1 nypa salt
  • mandel eller bittermandelarom efter tycke, jag tycker att något kryddmått blir lagom.
  • mjukt margarin (mjölkfritt) att smöra formarna med


Gör så här:

  1. Blanda samman samtliga ingredienser till en deg
  2. Rulla med hjälp av mjölade händer ut till en cylinder och dela i 8-10 lika stora delar
  3. Smöra formarna noggrant
  4. Tryck med hjälp av mjölade händer ut en del deg i vardera form
  5. Ställ i kylen för att stelna medan du hettar upp ugnen till 200grader
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter, tills kanterna blir gyllenbruna
  7. Låt svalna åtminstone något innan du vänder ur musslorna ur formarna
  8. Låt svalna och serves sen med valfri fyllning

Citronkräm

Koka upp 1 dl socker med 1/2 dl saft från citron (man brukar få det ur en stor citron). Koka upp och låt koka hårt ett par minuter under omrörning, det blir en sirap -låt svalna helt. Vispa sen sirapen ordentligt tillsammans med skal från en citron och 200g violifes falska Philadelphia (naturell spread) eller annan färskostliknande vegansk variant till en kräm. Klart!