Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Chokladdoppade Skumtoppar med smak av kola och arrack, falska Polly helt enkelt. Funkar dock utmärkt med annan smaksättning på skumtopparna också, förslagsvis mint ?Ger i mängd uppskattningsvis 3-4 normalstora godispåsar, värt att göra mycket när man ändå gör.

Du behöver:

  • 1/2 dl kokosmjölk (eller annan växtdryck)
  • 1/2 dl ljus eller vit sirap
  • 1/2 dl farinsocker (ett strösocker men bättre kolasmak med farin) -obs. Kontrollera innehållet, vi kör stärkelsefritt farinsocker
  • 1-2 nypor salt
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • ca 15-20 stora marshmallows av godkänd sort, alternativt ca 100g av mini-marshmallows
  • olja att smörja bunke med
  • 3 krm arrack arom ELLER annan smaksättning, provade exempelvis att smaksätta en sats med några droppar  pepparmintsolja och en med tittifruttiarom, låt fantasin flöda men justera mängden smaksättning om du byter
  • Ca 4 dl florsocker (jag använder stärkelsefritt florsocker och får då tillsätta stärkelse själv,  fråga om du behöver hjälp med detta)
  • 200g mjölkfri choklad

Gör så här:

  1. Koka upp en kola av farinsocker, kokosmjölk, sirap,  salt och margarin
  2. Måtta upp marshmallowsen och lägg i en värmetålig skål som du först smörjt invändigt med olja
  3. När kolan når 120-122 grader tyst ca 5 minuter på högsta effekt på vår spis) eller klarar kultestet tar du av den från plattan och häller den över marshmallowsen, rör runt
  4. Nu kan du mikra marshmallowsblandningen i omgångar om 15 sekunder, och röra om däremellan, tills du får en jämn och fluffig marshmallowssmet. Tiden beror på typ och storlek på marshmallowsen.
  5. Smaksätt smeten med arrack eller annan arom
  6. Låt svalna en aningens och rör sen i florsockret en deciliter i taget tills du når en fast men seg och fortfarande lite kladdig deg, ska vara formbar
  7. Plasta in och kyl 30-60 mintills den stelnar
  8. Skär upp i önskad storlek på bitarna och forma som önskas
  9. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro, lite i taget under omrörning
  10. Låt chokladen svalna
  11. Doppa skumfyllningen i choklad och lägg på bakplåtsklädd plåt för att svalna
  12. Kyl
  13. Klart!
  14. Förvaras med fördel i kyl ?