Fongers2

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Dessa avlånga spröda ”kakor” doppade i choklad. Varför inte göra egna och av allergivänligare sort. Gör vanliga ”fingrar” eller varför inte i valfria former så som ringar eller hjärtan? Kanske bara små bollar?

Du behöver:

  • 75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1/2 dl socker
  • 3msk valfri växtdryck (här kokosmjölk)
  • 2dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 1/2 dl rismjöl och 1/2 dl majsstärkelse)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 tsk bakpulver
  • 1tsk vaniljsocker
  • 150g mjölkfri choklad

Fingers

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175grader.
  2. Vispa socker och margarin poröst.
  3. Tillsätt växtdrycken och rör samman
  4. Blanda samman alla torra ingredienser för sig och tillsätt sedan i margarin/socker-blandningen och rör till en homogen men lätt kladdig deg
  5. Använd mjölade händer. Dela degen i 3 lika stora delar. Rulla ut varje del till ca 2dm längd och dela på nytt i ytterligare 10-12 bitar ur varje längd. Varje bit ger nu en normalstorlek på ”finger”.
  6. Använd fortfarande mjölade händer och rulla varje bit mellan handflatorna (eller mot bordet) tills du får en ca 1dm lång, smal längd. Lägg över på bakplåtspappersklädd form som den är eller formad till ex. en ring eller ett hjärta.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca. 10minuter (börjar bli lätt gyllenbrun om ändarna).
  8. Låt kakorna svalna
  9. Smält choklad över vattenbad eller i mikro under omrörning (akta så du inte bränner chokladen)
  10. Låt chokladen svalna
  11. Doppa kakorna i chokladen, lägg på bakplåtsklädd form och låt stelna (gärna i kyl för klart snabbare resultat)