Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Fiskbullar av vit fisk eller lax i en krämig sås där du kan variera smaksättningen. Vi har nu provat dillsås och räksås. Receptet för vit fisk respektive lax skiljer sig minimalt. Det är dessutom allra bäst med färsk fisk men fryst går också. Jag kokar mina fiskbullar i vatten/buljong och använder sedan det vattnet, när smaksatt av fisken, för såsbasen.

4-6 portioner

Du behöver:

Fiskbullar av lax:

  • 400g lax
  • 2 msk glutenfritt mjöl (ex. klibbrismjöl eller bovetemjöl)
  • 1/2-1 tsk salt (gärna örtsalt)
  • 1/2 tsk lökpulver
  • 1 msk dill (jag använder fryst)
  • ev. annan valfri kryddning

Fiskbullar av torsk, sej eller annan vit fisk:

Vit fisk är i regel lite torrare och mindre fet än lax varpå receptet kräver ytterligare ett par ingredienser.

  • 400g fisk
  • 1 msk olja
  • 2 msk vatten
  • 2 msk glutenfritt mjöl (ex. klibbrismjöl eller bovetemjöl)
  • 1/2-1 tsk salt (gärna örtsalt)
  • 1/2 tsk lökpulver
  • 1 msk dill (jag använder fryst)
  • ev. annan valfri kryddning

SÅSBASEN

  • 5 dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 5 pepparkorn
  • 1/2 hackad gul lök

SMAKSÄTTNING AV SÅSEN

Dillsås

  • ytterligare lite vatten, mängden varierar lite och framgår i beskrivning av utförandet (men ca. 1,5 dl)
  • 1 dl kokosmjölk av tillsatsfri sort, ex. Garants rosa (det kommer INTE smaka kokos)
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 msk dill (jag använder fryst)
  • en nypa peppar
  • valfritt med skal från 1 citron (om man önskar en citron- och dillsås)
  • 3/4-1 dl glutenfritt mjöl (ex. klibbrismjöl eller bovetemjöl för redning)

räk-/kräft-/hummersås

  • ytterligare lite vatten, mängden varierar lite och framgår i beskrivning av utförandet (men ca. 1,5 dl)
  • 1 dl kokosmjölk av tillsatsfri sort, ex. Garants rosa (det kommer INTE smaka kokos)
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 msk dill (jag använder fryst)
  • en nypa peppar
  • 3/4-1 dl glutenfritt mjöl (ex. klibbrismjöl eller bovetemjöl för redning)
  • 2-4 msk koncentrerad räk-, kräft- eller hummerfond (beroende av styrka på fonden). Använd dig antingen av köpt eller hemkokt fond.

Gör så här:

  1. Vi börjar med fiskbullarna. Oavsett om du använder dig av lax eller vit fisk börjar du med att hacka fisken i småbitar och sen mixa den HELT slät med hjälp av blender eller stavmixer. Till den vita fisken använder du dig av vattnet och oljan för att få till denna helt släta konsistens. Laxen är ofta så fet att denna inte är nödvändig, och ingår därför inte i receptet för lax. MEN om du fått tag i lax som inte är så fet så kan du tillsätta vatten/olja även försiktigt till denna. Fisken ska alltså bli fullständigt slät, som en pure.
  2. Rör nu i resterande ingredienser och låt fisken stå medan du förbereder såsbasen/buljongen som bullarna ska tillagas i
  3. Koka upp ingredienserna för såsbasen och sänk sen temperaturen till att det bara sjuder, ska alltså INTE koka längre -då finns risk att fiskbullarna kokar sönder.
  4. Forma bollar (gärna med oljade händer) och lägg försiktigt ner dom en efter en i det sjudande vattnet. Varje boll tar ett par minuter att bli klar, man kan känna på ”stunsen” att den förändras och att bollen blir mer fast. Det är ingen fara om man tillagar bollarna för lite nu eftersom att dom värms upp sedan i såsen också, däremot vill man tillaga dom tillräckligt för att dom ska vara fasta. Ta upp bollarna allt eftersom och lägg på fat för att vila. Det går UTMÄRKT att servera fiskbullarna ”bara” med/i den här buljongen (om man saltar den). Det är SÅ gott bara det men nu fortsätter receptet för mer krämiga såser.
  5. Sila av buljongen så att du blir av med lagerblad, lök och pepparkorn och spar enbart vattnet. Vattnet har nu minskat i mängd och det är här du ska tillsätta mer vatten så att du återigen når mängden 5 dl.
  6. Tillsätt också kokosmjölk och mjöl och vispa slät, i och med att buljongen nu svalnat av den tillsatta vätskan går det smidigt att vispa ut mjölet i vätskan utan att få klumpar.
  7. Tillsätt också margarin och resterande ingredienser för smaksättning.
  8. Koka upp vätskan så att mjölet reder av såsen.
  9. Smaka sist av för att se om du behöver mer dill, salt, peppar eller fond exempelvis.
  10. SERVERA till ris, potatis eller potatismos exempelvis.