fläskfilegryta

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Flygande Jakob förlorar lite sin mening när den ska vara både utan även jordnötter och banan (mjölken är ju lättfixad), därför blev det istället en lite annorlunda variant men med Flygande Jakob som inspiration. En fläskfilégratäng med svamp, bacon, lök och ananas.

fläskfilégryta2

6personer

Du behöver:

  • 800g fläskfilé
  • 4dl kokosmjölk
  • 2dl chilisås (eller krossade/passerade tomater)
  • 1msk vinäger
  • 2msk lönnsirap (eller honung)
  • 2 vitlöksklyftor (går att utesluta)
  • 1 stor rödlök
  • 100-200g champinjoner
  • 200g pancetta eller bacon
  • salt
  • svartpeppar
  • olja för stekning
  • 1/2 färsk ananas
  • Salladslök eller persilja till servering

Gör så här:

  1. Rensa köttet och skär i 3cm tjocka skivor
  2. Platta till köttskivorna lätt med handen och salta + peppra
  3. Fräs köttbitarna i olja i en het panna bara för lite yta
  4. Ta av och rada upp köttet i en ugnsfast form som du först ringlat lite olja i
  5. Fräs svampen (hela små eller skivade stora) i olja och salta + peppra
  6. Lägg svampen ovanpå köttet
  7. Fräs bacon/pancetta och lägg även den ovanpå köttet
  8. Skiva rödlöken i tunna skivor, fräs i olja tills den svettas och placera ovanpå bacon och svampen i ugnsformen
  9. Finhacka ananasen och placera överst i formen
  10. Blanda samman kokosmjölk, chilisås, lönnsirap och vinäger. Pressa i vitlöken (såsen kommer INTE smaka kokos)
  11. Häll såsen över allt i ugnsformen
  12. Tillaga gratängen i ugnen i 175-200grader i ca. 20-25minuter
  13. Servera med hackad salladslök eller persilja på toppen
  14. Till ris, ugnsrostade rotfrukter eller varför inte till potatismos för er som tål.