Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Flygande Jakob förlorar lite sin mening när den ska vara både utan även jordnötter och banan (mjölken är ju lättfixad), därför blev det istället en lite annorlunda variant men med Flygande Jakob som inspiration. En fläskfilégratäng med svamp, bacon, lök och ananas.
6personer
Du behöver:
- 800g fläskfilé
- 4dl kokosmjölk
- 2dl chilisås (eller krossade/passerade tomater)
- 1msk vinäger
- 2msk lönnsirap (eller honung)
- 2 vitlöksklyftor (går att utesluta)
- 1 stor rödlök
- 100-200g champinjoner
- 200g pancetta eller bacon
- salt
- svartpeppar
- olja för stekning
- 1/2 färsk ananas
- Salladslök eller persilja till servering
Gör så här:
- Rensa köttet och skär i 3cm tjocka skivor
- Platta till köttskivorna lätt med handen och salta + peppra
- Fräs köttbitarna i olja i en het panna bara för lite yta
- Ta av och rada upp köttet i en ugnsfast form som du först ringlat lite olja i
- Fräs svampen (hela små eller skivade stora) i olja och salta + peppra
- Lägg svampen ovanpå köttet
- Fräs bacon/pancetta och lägg även den ovanpå köttet
- Skiva rödlöken i tunna skivor, fräs i olja tills den svettas och placera ovanpå bacon och svampen i ugnsformen
- Finhacka ananasen och placera överst i formen
- Blanda samman kokosmjölk, chilisås, lönnsirap och vinäger. Pressa i vitlöken (såsen kommer INTE smaka kokos)
- Häll såsen över allt i ugnsformen
- Tillaga gratängen i ugnen i 175-200grader i ca. 20-25minuter
- Servera med hackad salladslök eller persilja på toppen
- Till ris, ugnsrostade rotfrukter eller varför inte till potatismos för er som tål.