Vill nästan påstå att detta recept också är en typ av universalrecept.

Den fungerar till såväl foccacia (som den ursprungligen utvecklades till) men även till

  • pizzabotten
  • frallor
  • korvbröd
  • tunnbröd
  • pirog
  • matiga-bullar (med matig fyllning)
  • men även som söta bullar (med vanlig bullfyllning och ev. lite valfri sötning i degen)

Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

Ingredienser:

  • 6dl mjöl (exempelvis 2dl rismjöl, 2dl majsmjöl, 2dl majsstärkelse)
  • 2msk fiberhusk
  • 2tsk xanthangummi (om det redan inte fanns i mjölblandningen)
  • 1tsk salt
  • 50g jäst
  • 3-4dl vätska
  • 2-3msk margarin/olja
  • Valfri kryddning (ex. flingsalt, örter, soltorkade tomater, hackade oliver)

Gör så här:

  1. Blanda  mjöl med fiberhusk,  xanthangummi  +  salt i en bunke.
  2. Rör i en annan bunke samman  jäst och vätska (idag tog jag 2,5dl vatten och 1,5dl krossade tomater. Vätskan ska vara ca 37grader.
  3. Tillsätt vätskan till mjölblandningen och rör samman, när degen börjar bli klar tillsätt olja eller margarin (idag tog jag margarin).
  4. Arbeta degen några minuter. Den kommer att förbli mycket kladdig, alltid hellre för kladdig än för torr. Mjöl kan man arbeta in senare, inte vätska. Låt jäsa 30-40minuter.
  5. Häll ut degen på välmjölat bakbord och vänd degen runt i mjölet tills den går att arbeta utan alltför mycket kladd (men fortfarande bara vända, inte knåda för då kladdar det, annars är det för mycket mjöl). Lägg över degen på bakplåt täckt med bakplåtspapper, jag brukar även ha lite mjöl på bakplåtspapperet. Strö ut lite lätt med mjöl på brödet och kavla försiktigt och enkelriktat tills du täcker hela plåten med en pizzatunn deg. Ringla över olja och krydda efter smak. Här tog vi basilika, persilja, flingsalt och soltorkade tomater. Tryck eller kavla in kryddningen lite lätt. Nagga degen.
  6. Grädda i ugnen i 220grader i kanske 10-12min (?), tills den fått en fin gyllenbrun yta. Låt svalna under bakduk. Skär upp eller bryt av bitar vid måltiden.