form

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Smakerna och konsistensen i brödet styrs av mjölsorterna och val av vätska. Man kan även välja att tillsätta frön eller kryddor. Ibland har jag i lite mer mjöl och ibland mindre, för lite olika konsistens. Man kan även göra på mindre mängd både vätska och mjöl för ett mindre bröd.

Du behöver:

  • 25g jäst
  • 4,5dl vätska (vatten går bra men man kan även blanda i lite växtdryck eller juice om så önskas) -tips, i mörkt bröd passar apelsinjuice och kaffe väldigt bra
  • 1msk sötning (ex. sirap eller honung)
  • 1msk neutral olja (ex. raps-)
  • 1dl finriven morot (går att utesluta eller byta ut mot annat så som ex. zucchini men då grovriven)
  • 7,5-9dl mjölblandning (ex. 3dl majsmjöl, 3dl rismjöl, 1,5dl majsstärkelse, 1dl klibbrismjöl för ljust bröd eller 3dl bovetemjöl, 1dl nyponskalmjöl, 2dl rismjöl, 1dl majsmjöl, 0,5dl majsstärkelse för mörkt bröd -man kan även tillsätta ex. valfria flingor så som boveteflingor i mjölblandningen)
  • 1,5tsk fiberhusk
  • 1tsk xanthangummi
  • 1tsk salt
  • 1tsk bakpulver
  • ev. kryddning
  • ev. 1dl frön (ex. solrosfrön, pumpafrön, melonkärnor)
  • olja eller margarin att smörja brödformar med
  • olja/juice/mjölkfritt margarin/sirapsvatten/växtdryck eller kaffe att pensla brödet med
  • valfria flingor eller frön att strö ovanpå (går att utesluta) (ex. vallmo, boveteflingor, solrosfrön, pumpafrön)

formbröd5

Gör så här:

  1. Värm upp vätskan till fingervarmt
  2. Smula ner jästen och rör ut i vätskan
  3. Tillsätt olja, sötning och den finrivna moroten och rör om
  4. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner i vätskan (mjöl, xanthan, fiberhusk, salt, bakpulver, ev. kryddning och ev. frön)
  5. Det räcker med att röra runt ingredienserna med slickepott eller slev men du kan också arbeta lite försiktigt med degkrokar. Slev är enklast tycker jag med tanke på att degen är så pass lös-
  6. Smörj formen
  7. Fyll degen i brödformen och släta till ytan
  8. Täck och låt jäsa  30-60min (blir helt klart bäst resultat med 1h)
  9. Pensla med valfri vätska och strö på valfritt val ovanpå
  10. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 40minuter
  11. Låt svalna innan du skär upp

form1