Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ett högt och luftigt, mjukt bröd. Perfekt som den är, att rosta eller till toast.

Du behöver:

  • 7 d l vatten
  • 1/2 dl olja
  • 1/2 dl sirap
  • 50g jäst
  • 1/2 msk salt
  • 1msk fiberhusk
  • 3 msk malda fibrexflingor
  • 9 dl mjölblandning (ex. ljust bröd: 3dl majsmjöl, 2 dl rismjöl, 2 dl bovetemjöl, 1 dl klibbrismjöl, 2 dl majsstärkelse)
  • 1/2 msk xanthangummi
  • 1/2 msk bakpulver
  • olja att pensla med
  • Ev. något att strö ovanpå brödet (vallmo, sesam, boveteflingor, hirsflingor, örter alternativt bara skippa oljan och pudra brödet med mjöl)

Gör så här:

  1. Använd 37 gradigt vatten (varmare om torrjäst)
  2. Lös upp jästen i vattnet
  3. Tillsätt sirap, olja, salt, fibrex och fiberhusk och arbeta ihop och låt sedan svälla i 10minuter
  4. Blanda samman resterande ingredienser och rör ner i degen
  5. Arbeta degen några minuter, den ska vara rejält kladdig.
  6. Olja en brödform och häll ner degen/smeten
  7. Platta till ytan så att brödet verkligen fyller ut formen jämnt nedåt
  8. Lägg över plastfolie och därpå bakduk (brödet jäser rejält) och låt jäsa 45minuter
  9. Under tiden värmer du ugnen till 225 grader
  10. När brödet jäst klart, pensla försiktigt med olja (verkligen försiktigt för att inte förstöra luftbubblorna inuti) och strö på valfritt pålägg alternativt skippa oljan och bara mjöla brödet ovanpå
  11. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter som det är och sänk sedan temperaturen till 200grader och lägg ugnsfolie över brödet för att inte bränna skorpan och fortsätta grädda ytterligare 45 minuter. Totalt 60minuter alltså. Nu har jag varmluftsugn så det kan hända att det kan ta lite längre tid i vanlig. Du kan sticka brödet för att se att det är genomgräddat
  12. Låt svalna
  13. Skär upp.