Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

Ingredienser:

  • 6dl kall vätska (vatten)
  • 1/2pkt torr eller färsk jäst (1/2pkt torrjäst är ca. 3/4 msk uppmätt)
  • 1tsk salt
  • ev. lite sötning(1-2msk)
  • 2dl majsstärkelse
  • 1/2-1msk fiberhusk
  • 6dl mjölblandning om (exempelvis 2dl bovetemjöl, 2majsmjöl, 1rismjöl, 1klibbrismjö)
  • 1tsk xanthangummi
  • Ex. smaksättning med exempelvis russin, torkade tranbär eller torkade blåbär

Gör så här:

  1. Lös upp jäst i vattnet.  Tillsätt salt och ev. sötning .
  2. Tillsätt majsstärkelse och fiberhusk under omrörning och sedan mjölet som du blandat ut med xanthangummit.
  3. Tillsätt sist av allt smaksättningen
  4. Degen blir iaf jättekladdig, som en blandning mellan deg och smet. Gör alltid väldigt lösa degar och tillsätter ev. mer mjöl efteråt.
  5. Låt jäsa i ca. 1 1/2h. Degen jäser jättebra på den här tiden (hade tänkt mig 2h från början men det behövdes inte).
  6. Häll ut den superkladdiga degen på välmjölat bakbord. Olja in händerna och ta klumpar och forma till lite lätt tillplattade bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt (blev nog 15st tror jag totalt). Strö över majsmjöl på dom och låt återigen jäsa (med plastfolie och bakduk över plåten). Jäs ytterligare 1h.
  7. Grädda mitt i ugnen på 225grader i kanske 20-25min.
  8. Låt svalna under bakduk