Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Receptinspiration kommer från vego-gudinnan Frida Svanberg som driver vego-bloggen fridasvegobak.se. Även om recepten i sig inte funkar rakt av för oss pga multiallergi så bidrar Frida ändå med oersättlig inspiration och ska därför hyllas för det. Så med en hyllning ?? vill jag nu bjuda ER på en multiallergianpassad version av hennes bananpaj med choklad.

Du behöver:

  • 125 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1dl socker
  • 1msk lönnsirap
  • 2 msk valfri växtdryck (här kokosmjölk)
  • 4dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl rismjöl och 1dl majsstärkelse men går utmärkt att variera)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1,5 tsk bakpulver
    3-4 bananer
  • 50-100g mjölkfri choklad (blanda gärna mörk- och vit)


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Blanda ihop alla ingredienser förutom chokladen och banan till en deg
  3. Ta 2/3 av degen och täck en form
  4. Skiva bananen och fyll formen
  5. Hacka chokladen och blanda med resterande delen av degen, toppa nu pajen med den sista degen
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter
  7. Ät gärna varm eller iaf ljummen ? tillsammans med glass eller vaniljsås