Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Ett makalöst krispigt yttre och en fyllning av tonfisk och sötpotatis med en smakrik men ändå barnvänlig smak.
Du behöver:
- 1 stor sötpotatis (motsvarande 1,5-2 dl sötpotatispure) -går att byta mot annan rotfrukt (ex potatis, palsternacka, morot mm)
- 1 liten rödlök
- 1 burk tonfisk i vatten
- 3 msk majsmjöl (eller annat mjöl)
- 2 msk majsstärkelse (eller annan stärkelse)
- 1 tsk fiberhusk
- 1 msk hackad persilja
- 1 krm svartpeppar
- 2 krm örtsalt (eller aningens mindre vanligt salt)
- valfri kryddning med ex ingefära, chili, spiskummin mm -smaka av
- bästa paneringen i form av majsstärkelse att vända i, frityrsmet enligt receptet ovan och exempelvis Olda majsströbröd som panering
- olja för stekning och fritering, raps- eller solrosolja exempelvis
Gör så här:
- Gör puré av den tillagade sötpotatisen, antingen genom att koka eller ugnsrosta sötpotatisen skalad och skuren i bitar tills mjuk och sedan mixad. Jag föredrar tveklöst den ugnsrostade varianten -det är så mycket godare smak på den.
- Finhacka löken och stek i olja i het panna tills glansig
- Blanda lök med sötpotatispuren och resterande ingredienser. Arbeta smeten med slev eller slickepott tills den är jämn (inga stora bitar av tonfisk)
- Du kan smaka av smeten och krydda efter tycke
- Låt smeten vila i kylen i 15 minuter
- Med lätt blöta händer kan du rulla små bollar
- Vänd bollarna i fint mjöl, sedan i frityrsmet och sist i panering/ströbröd
- Fritera bollarna i ca 170-gradig olja tills krispiga och gyllenbruna (du kan även steka bollarna istället om du vill)
- Servera med ex. sweet chilisås, ketchup eller valfri kall sås