Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ett makalöst krispigt yttre och en fyllning av tonfisk och sötpotatis med en smakrik men ändå barnvänlig smak.

Du behöver:

  • 1 stor sötpotatis (motsvarande 1,5-2 dl sötpotatispure) -går att byta mot annan rotfrukt (ex potatis, palsternacka, morot mm)
  • 1 liten rödlök
  • 1 burk tonfisk i vatten
  • 3 msk majsmjöl (eller annat mjöl)
  • 2 msk majsstärkelse (eller annan stärkelse)
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm örtsalt (eller aningens mindre vanligt salt)
  • valfri kryddning med ex ingefära, chili, spiskummin mm -smaka av
  • bästa paneringen i form av majsstärkelse att vända i, frityrsmet enligt receptet ovan och exempelvis Olda majsströbröd som panering
  • olja för stekning och fritering, raps- eller solrosolja exempelvis

Gör så här:

  1. Gör puré av den tillagade sötpotatisen, antingen genom att koka eller ugnsrosta sötpotatisen skalad och skuren i bitar tills mjuk och sedan mixad. Jag föredrar tveklöst den ugnsrostade varianten -det är så mycket godare smak på den.
  2. Finhacka löken och stek i olja i het panna tills glansig
  3. Blanda lök med sötpotatispuren och resterande ingredienser. Arbeta smeten med slev eller slickepott tills den är jämn (inga stora bitar av tonfisk)
  4. Du kan smaka av smeten och krydda efter tycke
  5. Låt smeten vila i kylen i 15 minuter
  6. Med lätt blöta händer kan du rulla små bollar
  7. Vänd bollarna i fint mjöl, sedan i frityrsmet och sist i panering/ströbröd
  8. Fritera bollarna i ca 170-gradig olja tills krispiga och gyllenbruna (du kan även steka bollarna istället om du vill)
  9. Servera med ex. sweet chilisås, ketchup eller valfri kall sås