Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Många recept (så som min falska omelett, stanning till paj, ugnspannkaka 2.0 och solrosfrödryck) ger en fuktig frömassa som restprodukt. Jag brukar tipsa om att man kan blanda denna massa i fröknäcke eller bröd men man kan även använda den som bas till dessa frö- och sesamkakor. Degen fungerar dessutom alldeles utmärkt som pajdegsbotten, både till matpaj och efterrättspaj.

Du behöver:

  • 3 dl frömassa (solrosfrön som lagts i blöt för att mjukna och sen mixats i ny vätska för att sedan silas till en blöt grynig massa) -en restprodukt från flera av mina recept (se ovan)
  • 1/2 dl honung (sirap går bra om du vill ha det veganskt)
  • 1 dl sesamfrön, gärna rostade (bara rosta i het torr panna tills gyllenbruna)
  • 1/2 dl olja (ex raps)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 nypa salt till degen
  • ca 5 dl mjölblandning (ex 3 dl majsmjöl och 2 dl majsstärkelse) -mängden kan variera lite
  • kokosmjölk för pensling
  • flingsalt eller salt från kvarn att toppa kakorna med

Gör så här:

  1. Blanda frömassan med olja, honung (om den är fast, värm den först så att den blir flytande), salt, bakpulver, sesamfrön och fiberhusk -låt svälla 5 minuter
  2. Blanda samman mjölerna, ta 3 dl av mjölblandningen och blanda samman med resterande torra ingredienser och rör sen ner i frömassan
  3. Arbeta degen och tillsätt samtidigt lite av mjölet i taget, degen ska bli fast och gå att arbeta med mjölade händer men absolut inte torr och smulig. Ibland får man ta lite mindre mjöl än vad som anges (dvs inte alls som uppges) och ibland får man ta aningens mer (det beror mycket på hur väl man mixat och därefter silat frömassan)
  4. När degen börjar bli smidig kan man lägga ut den på välmjölat bakbord och kavla ut den med en mjölad kavel, kavla till ca 1-2mm i tjocklek
  5. Stansa ut och lägg på bakplåtspappersklädd plåt
  6. Pensla med kokosmjölk, strö på salt och grädda sen i 200 grader i ca 10-15 minuter -det är klart när kanterna precis börjar bli lite gyllenbruna (tiden varierar lite beroende av mjöl men också förstås på tjockleken av kakorna)
  7. Ta ut och låt svalna på plåten. Klart!