Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Smaksättning och innehåll går att variera massor men här kommer en av mina favoriter. Fungerar både som bollar och biffar.

1 portion

Du behöver:

  • 1 dl solrosfrön (eller andra frön, ex pumpafrön)
  • 1/2 dl soltorkade tomater, i olja eller valborgs torkade som du lagt i blöt så att dom inte är torra vid användning (funkar även att byta ut mot oliver, inlagd paprika, inlagd kronärtskocka, mos av rödbeta/potatis eller sötpotatis exempelvis)
  • 1 msk hackade örter (ex persilja eller basilika)
  • 1 msk hackad lök
  • 1 krm färsk vitlök
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 krm fiberhusk
  • 1 nypa vardera av salt och peppar
  • 2 krm svampmjöl (om du har)

Gör så här:

  1. Lägg fröna i blöt åtminstone 3 minuter, är inget måste men jag tycker att resultatet blir bättre -mer smet än grynigt
  2. Sila fröna ifrån vattnet
  3. Mixa samman allt förutom mjöl o fiberhusk till en så slät massa som möjligt
  4. Rör i fiberhusk och mjöl, lät svälla några minuter
  5. Rulla bollar med hjälp av mjölade händer
  6. Går utmärkt att förbereda och förvara i kyl eller frys
  7. Stek i oljad panna