Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a.
Variationsmöjligheterna är oändliga!
Jag utgår ifrån grundrecept:
- 1,5-2dl mjöl (majs-, ris-, kikärts-, gulärts-, grönärts- kokos-, bovete-, nyponskals- exempelvis -ofta blandningar)
- 1-1,5 dl blandade frön/gryn/flingor (ex. som jag använder är sesamfrön, hackade kokosflakes, kokosflingor (rostade helst), torkade melonkärnor, solrosfrön, vallmo, (håller på att provocerar pumpafrön också), krossat bovete (ej mjöl här för man vill ha krispet men flingor funkar också), hackade torkade bär och frukter, hackad torkad svamp, hackat puffat ris, finhackade popcorn (barnsligt gott), hackat torkat kött, torkad riven morot/zucchini/sötpotatis (torkat i ugnen) –för dom som tål är förstås nötter ett gott alternativ här
- 0,5-1dl krossade linfrön (går att utesluta)
- 0,5dl olja (ex. rapsolja eller olivolja)
- 2dl KOKHETT vatten (har även gjort på juice) -direkt från plattan eller vattenkokaren
- 0,5tsk salt
- Valfri kryddning för topping (flingsalt (uteslut då saltet i smeten), nykrossad svartpeppar, torkade chiliflakes, riven citronskal, riven ingefära, krossad kryddnejlika, kummin, rostad vitlök m.m.)
Förslag på ”första-gången”-knäcke för att att lära sig konsistensen innan man börjar ”laborera” är ett standardrecept på 2dl majsmjöl eller rismjöl, 1dl solrosfrön, 1dl linfrön. Mycket godare med dom egna smaksättningarna men testa för att sen börja välja dina egna smaker.
Här har jag smaksatt en med kummin och nyponskal och den andra med sesam och vallmo, olika mjölbas till bägge.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150-175 grader.
- Rör ihop alla torra ingredienser förutom den sista kryddningen för topping
- Tillsätt oljan och sist vattnet
- Rör runt med en slev (bränn dig inte)
- Låt svälla 10min
- Smeten ska vara oljig och kladdig men inte flytande. Absolut inte torr. Går att tillsätta både mer vatten, olja eller frön/mjöl.
- Klä ugnsplåt med bakplåtspapper
- Bre ut smeten TUNT på papperet med hjälp av slickepott (täcker i princip en hel plåt)
- Här väljer jag att skåra med en kniv lite lätt för att lättare kunna bryta lika stora bitar när klart
- Strö på ev. kryddning
- Grädda mitt i ugnen i ca 35-60 min -beror lite på tjockleken (känn så att den är torr och krispig)
- Ta ut och låt svalna på plåten
- Bryt bitarna
- ÄT!
TIPS! Man kan även klicka ut teskedar med smet på plåten och platta till dom tunt för fint cirkelformat knäcke. Har faktiskt t.o.m ”stansat” med pepparkaksmått i den utströdda smeten på plåten några gånger för att sen kunna bryta ut hjärtan ex. till sonens förtjusning 😉