10346053_10151837127637255_1197832572125810718_n1167649_10151813646272255_3737285969120004745_oarom2tårta1

tårta210307216_10151820516402255_7545585113191067233_n10312665_10151820611762255_7712999536865398556_n

Frosting, finns massa olika recept i bl.a. stora boken om ”naturligt glutenfri bakning” som jag för övrigt verkligen kan rekommendera (både gluten-, mjölk- och äggfri). Jag har väl självklart modifierat recept utifrån den och massa andra.

Min favoritgrund är margarin, florsocker, vätska/pure med smak + stärkelse.

Gör så här:

Koka 1dl vätska med ca. 2msk majsstärkelse. Som vätska kan man ha vatten men även exempelvis kokosmjölk. Mina favoriter är dock hemmagjorda smaksatta vätskor med hjälp av frukt/bär-uppkok som jag sen silat, ex. jordgubb/rabarber/vaniljstång, äpple/kanelstång, blåbär/hallon, bara hallon, passionsfrukt, havtorn m.m.). Man kan även använda exempelvis citronsaft och citronskal för citronfrosting, eller lika med apelsin. Även om det kanske inte alltid är så roligt men ett tips är att använda vatten och aromer (oäkta smaktillsatser), på så vis fick min son med päronallergi smaka päronfrosting. Iaf, när vätskan + stärkelsen kokat upp under omrörning så att resultatet ser ut som tjock tapetklister så är det klart. Geggan ska kallna HELT. Vispas sedan hårt med kanske 50-100g mjukt margarin (men kan uteslutas också) till fluffig gegga. Brukar först låta margarinet bli rumsvarmt och vispar den fluffig innan jag tillsätter ”tapetklistret” lite i taget under hård vispning (elvisp eller bakmaskin med ballongvisp). Tillsätter sist florsocker, blir totalt kanske 3dl. Mina mått är dock inte exakta, kör på känn tills konsistensen blir perfekt. Ibland struntar jag i margarinet, ibland har jag mer, ibland mindre. Med smaklöst ”tapetklister” (vattenuppkok bara) kan man exempelvis göra med, margarin, florsocker och kakao till chokladfrosting, går även blanda i smält mjölkfri, kallnad choklad (men det stelnar sen i kylen och den tårtan måste stå framme för att mjukna innan servering). Pepparmint är gott, mandelfrosting likaså (med aromer). Finns hur mycket tips som helst. En del blandar i hasselnötskräm, andra cashewnötskräm (funkar förstås inte HÄR för nötallergiker). Möjligheterna är oändliga. Frosting kan ibland med fördel iaf förberedas dagen innan för att sen stå i kylen över natten, men är inget måste alls. Karamellfärger kan också göra allt lite roligare