Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt!

Fruktkaka har alltid känts lite juligt för mig. En kraftigt kryddig kaka fullproppad med torkad frukt och om så önskas lite spritsmak (lite klassiskt), själv föredrar jag antingen utan eller med i sådana fall smak från aromer (rom exempelvis). Kryddningen kan du både variera och byta ut.

Du behöver:

kakan

  • 3 dl torkad frukt (fikon, aprikoser, ljusa russin är min favoritkombination)
  • apelsinjuice för blötläggning, här kan du även tillsätta en rejäl skvätt med valfri rom (om du vill) eller lite romarom (om så önskas)
  • 1 msk apelsinskal (valfritt)
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 krm mald/riven muskot
  • 1 krm mald nejlika 
  • 1/2 dl olja eller smält mjölkfritt margarin
  • 2, 5 dl kokosmjölk
  • 1/2 dl lönnsirap eller annan sirap
  • 3 msk kokossocker, alternativt farinsocker eller vanligt socker
  • 1 nypa salt 
  • 6 dl mjöl (2 dl vardera av majs, hirs/ris och majsstärkelse) -går även att byta ut helt mot bovete, mängden kan då minskas till ca 5 dl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljsocker

glasyren

  • 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
  • skal från 1 apelsin
  • 1 dl socker
  • 200 g violife spread (naturell) eller annan vegansk färskost
  • Fikon, apelsin och hackade torkade aprikoser att toppa med
  • ringla gärna över lite mörk sirap också

Gör så här:

  1. Börja med att hacka upp dina torkade frukter och lägg dom i blöt, bara lägg dom i en skål och täck med apelsinjuice + eventuellt rom eller romarom. Det här görs med fördel redan på kvällen eller dagen innan.
  2. När du ska baka. Fiska upp den blötlagds frukten, se till att sila av/hälla av eventuellt överskott av juice men pressa inte ur juicen ur frukterna
  3. Blanda nu den blöta frukten med socker, sirap, kokosmjölk, olja, apelsinskal och kryddningen
  4. Sikta sen i dom torra ingredienserna och rör samman allt till en homogen smet
  5. Häll i en bakplåtspappersklädd brödform och släta till smeten
  6. Grädda mitt i ugnen 175 grader i 45 minuter
  7. Låt svalna
  8. Gör nu glasyren.
  9. Koka ihop socker och apelsinsaft till sirap, tar några minuter på hög temp.
  10. Låt sirapen svalna helt
  11. Vispa samman violife med apelsinskal och sirapen
  12. Toppa kakan med glasyren, skurna färska fikon, apelsinskivor och hackade aprikoser + lite sirap förslagsvis.