Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja
Geléhjärtan, perfekt för alla hjärtans dag. Gelégodis är bland det enklaste som går att göra allergivänligt. Det finns en uppsjö av recept på nätet.
- Välj smaksättning själv.
- Med eller utan socker
- Sura eller inte (citronsyra blandat i sockerytan eller naturlig syrlighet i innehållet)
- Veganvariant (med agar agar) eller inte (med gelatin)
Här har ni våra geléhjärtan med smak av jordgubb, bara en av oändligt många varianter
Du behöver:
- 1dl jordgubbssaft (var observant på saftens innehåll eller gör egen, vatten går också bra)
- 2,5dl socker
- 1/2dl vit sirap
- ev. karamellfärg
- 200g mixade och silade färska jordgubbar (300g jordgubbar men 200g puré) -du kan förstås använda andra frukter eller bär
- 14gelatinblad (som vi haft i blöt)
- olja till former
Gör så här:
- Blanda saft och socker i en kastrull och koka upp, när det kokat upp tillsätt 1/2dl vit sirap.
- Sänk värmen och låt det puttra upp till 150grader (passa och rör om då o då).
- Ta sen av från plattan o tillsätt 200g jordgubbspuré.
- Koka upp på nytt till ca 115-120 grader.
- Rör sist ner 14gelatinblad (som vi haft i blöt i ca 5minuter) och se till att dom löser upp sig
- Olja former ordentligt (eller täck med plastfolie om du ska göra i en stor form och sedan skära ut bitar när det stelnat
- Efter ca 3h är det klart att plocka ur form o vända i socker