gnocchi

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och potatis

Om ni ännu inte vet så är sötpotatis inte särskilt nära släkt med potatis, även om namnet antyder så. För oss som har potatisallergi i hushållet funkar sötpotatis ändå nuförtiden. Ett bra substitut.

2-4portioner

Du behöver:

  • 1st stor sötpotatis (uppskattningsvis 300g)
  • ca. 1,5dl majsstärkelse
  • 1-2msk förkokt majsmjöl (P.A.N.) men går säkerligen att byta ut mot mer majsstärkelse exempelvis
  • salt
  • peppar
  • neutral olja (ex raps)
  • majsstärkelse till utbak

Gör så här:

  1. Halvera sötpotatisen och lägg på ugnssäker form
  2. Ringla över olja, salta,  och peppra
  3. Ställ i ugnen på 150grader i ca 1h (eller tills mjuknat)
  4. Ta ut och låt svalna en aning
  5. Gröp ur potatisarna och pressa
  6. Mosa till fint mos och tillsätt majsstärkelsen lite i taget medan du knådar (jag körde t.o.m med handmixer en stund), i slutet kan du tillsätta majsmjölet
  7. När det blivit deg som håller samman men ändå är väldigt lätt i konsistensen är det klart, degen ska vara lös (ger mindre kompakta gnocchi) men ändå formbar. Jag väljer att ha degen så lös som möjligt men ändå hanterbar för att gnocchin ska bli lite ”lättare” i konsistensen som klar, men du kan tillsätta mer mjöl om du känner att du tycker att degen är för svårarbetad.
  8. Arbeta gärna degen en stund med någon slev eller apparat och låt vila 30minuter åtminstone i kylen
  9. Ta hjälp av plastfolie eller bakplåtspapper
  10. Ta lite av degen i taget med hjälp av rikligt mjölade händer (majsstärkelse) och rulla till fingertjocklek
  11. Dela varje rulle i ca 1,5cm stora bitar
  12. Platta till försiktigt och räffla försiktigt med mjölad gaffel
  13. Koka upp välsaltat vatten
  14. Lägg ner gnocchin (inte mer än att hela botten av kastrullen täcks i taget)
  15. När gnocchin flyter till ytan är den klar (plocka upp med hålslev) -tar max 3minuter
  16. Nu är gnocchin egentligen klar att servera MEN jag gillar även att fräsa på den i panna med olja och krydda på lite extra (gillar lite stekyta på min gnocchi) -låter dock gnocchin svalna en liten stund innan jag steker på den, bara några minuter.

gnocchisallad

Gnocchi passar bra som den är som substitut för pasta (går att göra i lite olika former) men passar också utmärkt med ex. krämig sås med smak av pesto eller tomattapenade eller som här i en ”sallad” tillsammans med broccoli, bacon och tomater serverad till grillad kyckling och majonnäs. HIMLA GOTT!