Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och havre bl.a.

Här är en otroligt god och gräddig såsbas som går att variera till diverse proteiner för olika typer av grytor. Går även att variera i smaksättning beroende av vald ört, alternativt paprika eller tomat som smaksättning. Också stor variationsmöjlighet med hettan (vitlök/chili). Passar utmärkt till pasta, ris eller potatis. Är så god i sig att den faktiskt också funkar utmärkt som vegetarisk variant så som den är eller med valfritt protein eller grönsak som köttsubstitut.

Du behöver:

  • 1-2 schalottenlökar (eller 1 lite rödlök)
  • 2,5 dl buljong
  • 2,5 dl kokosmjölk/grädde
  • 1 dl vitt vin eller mer av någon annan av ovanstående vätskor , äppeljuice av lite finare sort funkar också men här föredrar jag vinet
  • Variera smaksättning mellan 1 röd chili /1-2 msk ajvar/ 1 mixad eller finhackad röd paprika / 1/2-1dl hackade soltorkad tomat 
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • valfritt med 1 tsk sambal oelek
  • Variera smaksättning mellan 3 msk hackad gräslök/ 1/2 kruka hackad basilika / 1/2 kruka hackad persilja
  • Valfritt med 1 msk mjöl för redning 
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Börja med Krydda och steka valt protein för yta, ta av och förbered såsen.
  2. Stek finhackad lök och pressad/riven vitlök i olja i het panna
  3. Tillsätt eventuell sambal oelek oxh vald smaksättning (chili, mixad paprika, ajvar eller soltorkad tomat)
  4. Tillsätt vin, buljong och kokosmjölk + vinäger och koka upp
  5. Smaka av
  6. Red eventuellt av med mjölet utblandat i lite vatten
  7. Häll tillbaka proteinet och tillaga tills färdig
  8. Strö över örterna