Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Ett härligt och smakrikt tillbehör till maträtten och samtidigt en god och enkelt gräddig sås därtill på köpet. Du kan variera kålen. Ex. vitkål, spetskål (min favorit), brysselkål, blomkål o.s.v. Du kan även blanda flera olika sorters kål. Med eller utan lök också.
Du behöver:
- Valfri kål
- Ev. lök (absolut inget måste)
- olja
- salt
- svartpeppar
- muskotnöt (går att skippa) eller byta ut mot ex. grönpeppar eller rosépeppar (neutraliserar bort kokossmaken och ger ljuvlig smak till både kålen och såsen)
- 1 dl kokosmjölk
- 2 dl buljong
- 1 tsk vinäger
- 1-2 tsk klibbrismjöl (lite beroende av hur redd sås du vill ha)
- torkad dragon (valfritt)
Gör så här:
- Värm upp ugnen till 200 grader
- Skär upp kål och ev. lök Spara gärna roten på kålen så att det lättare håller samman
- Olja en ugnsform i botten
- Lägg i kålen och ringla över olja samt salta och peppra med svartpeppar
- In i ugnen i 10 minuter
- Blanda samman kokosmjölk, buljong, vinäger, mjöl och vald kryddning, ex. 1 knivsudd mald/riven muskotnöt eller 1/2-1 tsk mortlade grön-/rosépeppar
- När kålen varit i ugnen i 10minuter, ta ut och häll över såsblandningen
- Strö på lite dragon
- Tillbaka in i ugnen i ca. 10-15 minuter, tills kålen börjar bli lite brynt
- Ta ut
- Klart!
- Glöm inte servera såsen ur pannan till din maträtt