Fritt från mjölk, ägg, gluten  och soja bl.a.

Egentligen fås den karaktäristiska smaken i brunsås av sojasåsen man brukar tillsätta, det är dock inget alternativ här hemma och ett väldigt likt substitut finns inte att få. Därför har jag gjort en egen variant. Mer som gräddsås men ändå åt brunsåshållet på något vis. Färgen kan nå olika grader av färg även av buljongens färg. Från ljust till riktigt mörkt. Superenkelt, snabbt och verkligen gott.

Du behöver:

  • 2 dl buljong (gärna hemkokt, se recept HÄR alternativt vatten och buljongtärning eller fond -viltfond eller buljong från Pulled pork-tillagning ger enlig mig den tveklöst godaste brun-/gräddsåsen)
  • 1 dl kokosmjölk (det kommer inte att smaka kokos eftersom att lingonsylten neutraliserar bort smaken)
  • 1/2 dl lingonsylt eller gelé (vinbärs- funkar också)
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1msk redning (ex. klibbrismjöl eller majsstärkelse)
  • salt
  • svartpeppar (gärna nymalet och blanda eventuellt i lite rosé eller vitpeppar också)
  • 1 lagerblad

Gör så här:

  1. Blanda samman buljong, vinäger, kokosmjölk, lagerblad och lingonsylt och koka upp.
  2. Smaka av med salt och peppar
  3. Red av
  4. Jag brukar avsluta med att sila, dels för att få bort lingonbitarna men också för att få bort dom små resterna av bitar som jag nästan alltid har kvar i min hemkokta buljong)