grilladkyckling

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.

Grillad kyckling. Så makalöst gott men totalt livsfarligt att köpa färdigt vid allvarlig multiallergi. Stora risker både ifrån kryddningen men även från själva handhavandet bakom disken med alla allergener omkring. Skulle aldrig komma på frågan att vi skulle kunna köpa färdig. Så då får vi göra egen. Tur att det är  så himla enkelt, i ugn t.o.m..

Du behöver:

  • 1 hel kyckling (vi använder majskyckling utifrån allergi-orsaker)
  • Valfri kryddning (idag valde vi tomatpuré, vitlökspulver, lökpulver, salt , peppar, paprika) -Variationerna är OÄNDLIGA!
  • Valfria grönsaker för smaksättning (vi valde morot, gul lök, stjälkselleri) -går att utesluta
  • 2 lagerblad
  • Stekpåse alternativt ugnsfast gryta med lock
  • Olja

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen. Se PUNKT 7. för gradantal.
  2. Hacka upp dom grönsaker du valt att använda (om du väljer att använda några -är inget måste)
  3. Krydda kycklingen både runtom och gärna inuti. Smakerna är valfria
  4. Ringa lite lätt med olja i botten av grytan alternativt stekpåsen
  5. Lägg i kycklingen med grönsakerna (lägg ev. i lite av grönsakerna inuti kycklingen)
  6. Lägg i lagerbladen
  7. Sätt på locket alternativt knyt ihop stekpåsen
  8. Nu kan du ANTINGEN
  • grilla kycklingen på 200grader i ca. 60minuter(tack vare gryta/stekpåse) behåller kycklingen sitt saftiga inre men den höga temperaturen möjliggör ändå en fin gyllenbrun yta

alternativt

  • (som jag föredrar) på LÅG temperatur (kring 70-100) under ca 4timmar (tills innertemperatur når ca 60-65 grader) och sedan ta ut kycklingen, höj ugnstemperaturen till 200-225grader, lägga kycklingen istället på galler (med långpanna under) och låt grillas dom sista 10-15minutrarna för lite yta (kycklingen är klar vid innertemperatur på ca 70grader). Nu kommer kycklingen vara både saftig och oerhört mör (tack vare långsam tillredning) men samtidigt ha en krispig och gyllenbrun yta.

LÅT KÖTTET VILA ca 10min innan servering

TIPS! GLÖM INTE ANVÄNDA SKYN I GRYTAN/STEKPÅSEN TILL ATT GÖRA EN JUICE-SKYSÅS SOM PASSAR UTMÄRKT I SMAKERNA! (recept HÄR)