Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Grillrester är sällan så gott att värma på bara som det är, men i ny tappning blir det toppen. Hacka upp både grönsaker och kött, värm på i överbliven sås eller gör ny sås. Tillsätt ev. nya grönsaker. Servera som gryta.
Här har vi rester av:
- grillad kalkonbröst
- grillad fläskfilé
- grillad entrecote
- frästa mini-champinjoner
- gul lök
- ruccola
- tranbärsjuice-skysås (recept HÄR)
- krossade tomater
- kokosmjölk
- aningens vinäger
- salt
- peppar
Till grytan blev det en morot- och fänkålsgratäng
Tänk dig potatisgratäng fast utan den vanliga potatisen. Lite annan tappning men ändå väldigt likt.
Till den behövs:
- Morötter
- Sötpotatis
- Fänkål
- Gul lök
- Vitlök
- jordärtskocka
- lite kokosmjölk (går att utesluta)
- vatten
- vitpeppar
- salt
- klibbrismjöl eller annat mjöl/stärkelse för redning
Gör så här:
- Skala och dela jordärtskocka i småbitar
- Koka upp jordärtskockan i vatten tills mjuk
- Mixa med vatten till en gräddig puré (ska vara lös), börja med lite vatten och öka sen på. Konsistensen ska påminna om just grädde
- Blanda försiktigt i lite KALL kokosmjölk också och smaka av med salt och vitpeppar
- Avsluta med att blanda i lite klibbrismjöl (eller annan stärkelse) -totalt ca 1/2tsk per deciliter vätska (inte så petigt)
- Skiva morötter, sötpotatis, fänkål och gul lök tunt (ex. med mandolin)
- Jag använde ganska stora mängder fänkål för att jag älskar den smaken men huvudsakligen blev det morötter
- Ge sötpotatisen och moroten ett snabbuppkok i vatten, bara några minuter.
- Häll av och varva i oljad form tillsammans med lök, pressad vitlök och fänkålen. Salta och peppra mellan lagren.
- Häll över vätskan som du gjort av kokosmjölk, jordärtskocka, vatten och mjöl (denna fungerar som redning i och med att den stärkelserika vanliga potatisen saknas)
- Grädda i ugnen i 225 grader tills gratängen får skorpa. Kanske 30-40 minuter
och så lite vitlöks”smör” på fuskvis enligt recept här