grillrester

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Grillrester är sällan så gott att värma på bara som det  är, men i ny tappning blir det toppen. Hacka upp både grönsaker och kött, värm på i överbliven sås eller gör ny sås. Tillsätt ev. nya grönsaker. Servera som gryta.

Här har vi rester av:

  • grillad kalkonbröst
  • grillad fläskfilé
  • grillad entrecote
  • frästa mini-champinjoner
  • gul lök
  • ruccola
  • tranbärsjuice-skysås (recept HÄR)
  • krossade tomater
  • kokosmjölk
  • aningens vinäger
  • salt
  • peppar

Till grytan blev det en morot- och fänkålsgratäng

Tänk dig potatisgratäng fast utan den vanliga potatisen. Lite annan tappning men ändå väldigt likt.

Till den behövs:

  • Morötter
  • Sötpotatis
  • Fänkål
  • Gul lök
  • Vitlök
  • jordärtskocka
  • lite kokosmjölk (går att utesluta)
  • vatten
  • vitpeppar
  • salt
  • klibbrismjöl eller annat mjöl/stärkelse för redning

Gör så här:

  1. Skala och dela jordärtskocka i småbitar
  2. Koka upp jordärtskockan i vatten tills mjuk
  3. Mixa med vatten till en gräddig puré (ska vara lös), börja med lite vatten och öka sen på. Konsistensen ska påminna om just grädde
  4. Blanda försiktigt i lite KALL kokosmjölk också och smaka av med salt och vitpeppar
  5. Avsluta med att blanda i lite klibbrismjöl (eller annan stärkelse) -totalt ca 1/2tsk per deciliter vätska (inte så petigt)
  6. Skiva morötter, sötpotatis, fänkål och gul lök tunt (ex. med mandolin)
  7. Jag använde ganska stora mängder fänkål för att jag älskar den smaken men huvudsakligen blev det morötter
  8. Ge sötpotatisen och moroten ett snabbuppkok i vatten, bara några minuter.
  9. Häll av och varva i oljad form tillsammans med lök, pressad vitlök och fänkålen. Salta och peppra mellan lagren.
  10. Häll över vätskan som du gjort av kokosmjölk, jordärtskocka, vatten och mjöl (denna fungerar som redning i och med att den stärkelserika vanliga potatisen saknas)
  11. Grädda i ugnen i 225 grader tills gratängen får skorpa. Kanske 30-40 minuter

och så lite vitlöks”smör” på fuskvis enligt recept här