Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja.
Ca. 50st brödpinnar
Du behöver:
- 50 g jäst
- 4 dl vatten (fingervarmt)
- ca. 9 dl mjölblandning (3dl majsmjöl, 2dl rismjöl, 1dl bovetemjöl, 1dl klibbrismjöl, 2dl majsstärkelse)
- 2tsk xanthangummi
- 1msk fiberhusk
- 2msk fibrex (strömalda) alternativt andra flingor så som boveteflingor eller hirsflingor -går att utesluta
- 2tsk honung eller annan sötning
- 1tsk bakpulver
- 2tsk salt
- 4msk olja (ex. rapsolja)
- smaksättning (ex. sesamfrön, vallmofrön, rosmarin, timjan, flingsalt, svartpeppar)
Gör så här:
- Lös upp jästen i vattnet.
- Blanda i salt, honung och olja
- Gör iordning mjölblandningen
- Rör sen ut ca. hälften av mjölblandningen med xanthangummit, bakpulvret, fiberhusken och fibrex/flingor
- Rör i mjölet från punkt 4 i vätskan
- Rör sen i resten av mjölblandningen lite i taget och låt degen förbli kladdig (den sväller till sig sen och ev. kan du baka in mer mjöl vid utbak) -mängden mjöl kan variera beroende av vilka mjölsorter som används, ha hellre för lite än för mycket mjöl nu.
- Låt degen jäsa i 30minuter
- Sätt ugnen på 200grader
- Använd ett mjölat bakbord (eller ännu hellre bakplåtspapper som underlag )
- Dela degen i 2delar
- Kavla ut degbitarna, en i taget, till rektanglar med 0,5-1 cm tjocklek
- Pensla degen med vatten och strö över valfri smaksättning
- Skär upp degen i 1cm breda remsor (verkligen inte för breda nu om du vill ha till krispiga brödpinnar)
- Varje remsa ska bli en grissini
- Ta remsorna en i taget och vrid/tvinna dom till en spiral
- Lägg över på bakplåtspappersklädd ugnsplåt
- Platta till lite lätt
- Låt dem jäsa på nytt, nu i ca. 15 minuter
- Du kan om du vill pensla dom på nytt med vatten, mjölkfritt margarin, juice eller växtdryck nu (men det behövs inte)
- Grädda i 20 minuter tills de börjar bli gyllenbruna.
- Ta ut och låt svalna
- Om de inte blir tillräckligt spröda kan du eftertorka dem i ugnen på låg värme (ex. med ugnslampan på över natten)